Abstract
The effect of different levels of crud fenugreek leaves on lipid oxidation and microbial spoilage of mutton and beef cattle meat postmortem refrigerated storage was examined. Samples meat of mutton and beef cattle were incorporated with crud fenugreek leaves at four different levels 0, 0.5, 1.0 and 1.5 %. Mutton and beef meat in burgers form were subjected to 7 and 10 d postmortem refrigerated storage. Mutton and beef cattle meat marinated with crud fenugreek leaves had significantly lower content of malondialdehyde (MDA) at day 7 and 10 postmortem, respectively. Bacterial counts was lower (p<0.05) in mutton and beef cattle meat contenting crud fenugreek leaves compared to control at 3, 5, 7 and 10 postmortem. Regardless of treatment, postmortem refrigerated storage influenced oxidative and microbial stability of meat. Adding crud fenugreek leaves into mutton and beef cattle meat exhibited effective antimicrobial properties and high antioxidant activity.
Keywords
beef
fenugreek leaves
lipid oxidation
Microbial spoilage
Mutton
refrigerated storage.
Abstract
هدفت هذه الدراسة لمعرفة تأثير مستويات مختلفة من مسحوق أوراق الحلبة على أكسدة الدهون والنمو المايكروبي للحوم الأغنام والأبقار المخزون عند درجة حرارة 4 مئوي. ثم تحضير العينات من شرائح اللحم الخالص لقطعيات الفخذ من ذبائح الأغنام والأبقار وبعد ذلك تم مزجها مع تراكيز مختلفة من مسحوق أوراق الحلبة 0 , 0.5 , 1 , 1.5 % . خزنت عينات لحم الاغنام والأبقار على شكل برغر في التبريد لمدة 7 و 10 يوم. اظهرت عينات لحم الأغنام والأبقار المتبلة بمسحوق أوراق الحلبة انخفاض معنوي في قيمة حامض الثايو باربيوتريك (TBA)الحلبة في اليوم السابع والعاشرة من فترة الخزن علي التوالي. لوحظ انخفاض معنوي في تعداد البكتيري أيضا لعينات لحم الغنم والبقر المعاملة مع مسحوق أوراق الحلبة مقارنة بمعاملة السيطرة بعد 3 , 5 ,7 و 10 أيام من الخزن المبرد. بغرض النظر عن المعاملة، فترة الخزن أثرت معنويا على استقرار التأكسدي والميكروبي. يمكن الأستنتاج بأن اضافة مسحوق أوراق الحلبة المجفف الي لحم الغنم والبقر كان تأثيره فعالا كمضاد لأكسدة الدهون ومثبط للنمو البكتيري.
Keywords
لحم البقر، أوراق الحلبة، اكسدة الدهون، تعداد البكتيري، لحم الغنم، خزن بالتبريد