Abstract
A pots experiment was conducted at the Department of Biology/College of Education for Girls/University of Anbar during Autumn season of 2018-2019 to study the effect of the salinity irrigation water and spray by humic acid in some of morphological, physiological, growth and yield traits of wheat cv. IPa. The experiment was randomized complete block design (RCBD) with three replications. The first factor was assigned for irrigation by saline water at four level (S0, S1, S2 and S3), while the second factor was the foliar spraying of humic acid in three level (0.0, 1.0 and 1.5 g l-1). The results showed that there was significant reduction in plant height, vegetative dry weight, biological yield and chlorophyll leaves content when the plants were irrigated by saline water approached to 41.09 cm, 0.747 g, 0.849 g plant-1 and 38.67 SPAD, respectively at salinity level of 8.3 ds m-1 compared with the plants which irrigated by fresh water. The total carbohydrates were significantly decreased at the treatment of 8.3 ds m-1 reached 18.71 mg g-1. Spray levels humic acid achieved a significant increase in plant height, dry weight of the vegetative part, biological yield and chlorophyll leaves content sprayed at 1.0 and 1.5 g l-1 compared to no sprayed. Nitrogen concentration was significantly increased, while both phosphorus and potassium were decreased in the vegetative parts of wheat as the salinity of irrigation water increased. However, the increase of humic acid levels led to significant increasing in nitrogen, phosphorus and potassium concentration.
Keywords
Humic Acid
Irrigation water salinity
wheat.
Abstract
أجريت تجربة أصص في قسم علوم الحياة/ كلية التربية للبنات/ جامعة الأنبار في الموسم الخريفي لعام 2018/2019 لدراسة تأثير ملوحة مياه الري والرش بحامض الهيومك في بعض الصفات المورفولوجية والفسيولوجية ونمو وحاصل نبات الحنطة صنف إباء-99. نفذت تجربة عاملية وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة (RCBD) وبثلاثة مكررات. شملت الدراسة عاملين هما ملوحة مياه الري وبأربعة تراكيز S0 و S1 وS2 وS3 ذات ملوحة (1.2 و 3.2 و 5.7 و 8.3) ديسي سيمنز م-1 والعامل الثاني رش حامض الهيومك على النباتات وبثلاثة تراكيز H0 و H1 و H2 وهي (0.0 و1.0 و1.5) غم لتر-1على التوالي. أظهرت النتائج انخفاض معنوي في ارتفاع النبات والوزن الجاف للمجموع الخضري والحاصل البايولوجي للنبات ومحتوى الأوراق من الكلوروفيل اثناء الري بالمياه المالحة، إذ وصلت قيمتها إلى 41.09سم و 0.747غم و0.849غم نبات-1 و38.76Spad على الترتيب, عند تركيز ملوحة 8.3ديسي سيمنز م-1 مقارنة باستعمال المياه العذبة بينما أنخفض محتوى الكربوهيدرات معنوياً عند المعاملة 8.3 ديسي سيمنز م-1، بلغت 18.71ملغم غم-1. في حين حققت تراكيز رش حامض الهيومك زيادة معنوية في ارتفاع النبات والوزن الجاف للمجموع الخضري والحاصل البايولوجي ومحتوى الكلوروفيل في تراكيز (1 و 1.5) غم لتر1- مقارنة مع عدم الرش. أزداد معنوياً تركيز النتروجين وأنخفض تركيز الفسفور والبوتاسيوم في الأجزاء الخضرية لنبات الحنطة عند رفع نسبة الملوحة في مياه الري، بينما أدت تراكيز الرش بحامض الهيومك إلى زيادة معنوية في تركيز النتروجين والفسفور والبوتاسيوم.
Keywords
ملوحة ماء الري، حامض الهيومك، محصول الحنطة