Abstract
In this present research, acetic acid bacteria were isolated from local vinegar samples produced from fermented apple, date and grape; from all (26) vinegar samples; twenty-one isolates of the bacteria were obtained as a dense and smooth colonies with creamy colour on the surface of HS-agar medium, four isolates were identified as Acetobacter xylinum by followed many physiological and biochemical tests, the isolates were gram negative, oxidase negative and catalase positive, the isolates showed positive growth at (25, 30 and 40)°C and furthermore at pH 7.0 and 4.5, but there was no growth at (45°C), pH (2.5 and 8.5). All isolated bacteria were unable to liquefy gelatin. Four isolates were capable to ferment glucose, xylose, galactose, mannose and unable to ferment lactose, mannitol and maltose.The isolates BS2, BS3, BS8 and BS20 had ability for bacterial cellulose production. The percentage of dry weight of cellulose ranged between (2.163 – 7.234)%. Since BS2 showed the best productivity, which had the maximum cellulose production (7.234g/L) was obtained after incubation time of 7 days with Hestrin and Hchramm (HS) media in static fermentation. The isolates (BS2, BS3, BS8 and BS20) were examined for bacterial cellulose production in HS broth medium. The dry weight of crude cellulose produced by each isolates was measured and ranged from (0.36-0.42) gm. and the pH value of bacterial cellulose were (6.2-6.9), approximately equal and nearly to the neutral values with comparison with plant cellulose. The thickness of bacterial cellulose membrane is a key parameter in preparing film, the initial thickness of the wet BC membrane was measured as 32 micrometers and after drying the computed thickness of BC membrane decreased to 0.4 μm. The average tensile strength value and the average elongation at break value of the dried BC films were 34.5 MPa and 5.2% respectively.
Keywords
Acetobacter xylinum، السليلوز البكتيري، الخل، GYC، الخصائص الفيزيائية
Abstract
في هذا البحث تم عزل بكتيريا حمض الخليك من عينات الخل المحلية المنتجة من التفاح والتمر والعنب المخمر ومن جميع عينات الخل (26) تم الحصول على واحد وعشرين عزلة من البكتيريا كمستعمرات كثيفة وناعمة ذات لون كريمي على سطح وسط أجار عالي النقاء وقد تم التعرف على أربع عزلات على أنها Acetobacter xylinum من خلال العديد من الاختبارات الفسيولوجية والكيميائية وكانت العزلات سلبية الجرام وسلبية الأوكسيديز وإيجابية الكاتالاز وأظهرت العزلات نموًا إيجابيًا عند (25 و 30 و 40) درجة مئوية وعلاوة على ذلك عند درجة الحموضة 7.0 و 4.5 ولكن لم يكن هناك نمو عند (45 درجة مئوية) ودرجة الحموضة (2.5 و 8.5) وكانت جميع العزلات من البكتيريا غير قادرة على تسييل الجيلاتين. كانت أربع عزلات قادرة على تخمير الجلوكوز والزيلوز والجلاكتوز والمانوز وغير قادرة على تخمير اللاكتوز والمانيتول والمالتوز. كانت العزلات BS2 وBS3 وBS8 وBS20 قادرة على إنتاج السليلوز البكتيري. تراوحت نسبة الوزن الجاف للسليلوز بين (2.163 - 7.234)٪. حيث أظهرت BS2 أفضل إنتاجية، حيث كان لها أقصى إنتاج للسليلوز (7.234 جم / لتر) تم الحصول عليها بعد فترة حضانة لمدة 7 أيام مع وسط Hestrin و Hchramm (HS) في التخمير الساكن. تم فحص العزلات (BS2 وBS3 وBS8 وBS20) لإنتاج السليلوز البكتيري في وسط مرق HS. تم قياس الوزن الجاف للسليلوز الخام المنتج من كل عزلة وتراوحت من (0.36-0.42) جم. وكانت قيمة الرقم الهيدروجيني للسليلوز البكتيري (6.2-6.9)، مساوية تقريبًا وقيم محايدة تقريبًا بالمقارنة مع السليلوز النباتي. سمك غشاء السليلوز البكتيري هو معلمة رئيسية في تحضير الفيلم، تم قياس السمك الأولي لغشاء BC الرطب عند 32 ميكرومتر وبعد التجفيف انخفض السمك المحسوب لغشاء BC إلى 0.4 ميكرومتر. كانت قيمة قوة الشد المتوسطة ومتوسط الاستطالة عند قيمة الكسر لأغشية BC المجففة 34.5 ميجا باسكال و 5.2٪ على التوالي.
Keywords
Acetobacter xylinum
Bacterial Cellulose
GYC
Physical properties
Vinegar