Abstract
This study was conducted in the laboratory of tissue culture of the Palm Research Center in 2007 to find out the effect of adding different concentrations of vitamin E for the media and see its effect on the percentage of browning and growth of the Callus initial and the formation of embryos, were culturing on 100 mg of callus initial media container salts MS the forces of complete and sucrose 30 g / liter activated charcoal 3 g / l and plant growth of naphthalene acetic acid concentration of 30 mg / L and cytokines 2ip concentration of 3 mg / L and different concentrations of vitamin E (zero, 50,100,150 mg / L) and incubated explants under severe lighting 1000 lux and the temperature in 27±1, was carried out of agriculture every 4 weeks, and results showed the following:
1 - The addition of vitamin E for the media has reduced the percentage of browning of explants in difference significant comparison with treatment without vitamin D, as the percentage of browning 30% at a concentration of 100 mg / L compared with control treatment, which amounted to a rate of browning 90%.
2 - The addition of vitamin E for the media add to increase the percentage of the response of growth reaching 80.3% at a concentration of 100 mg / L, while the percentage reduced to 40% in the treatment comparison.
3 - increased rate of weight of embryo callus at a concentration of 100 mg / l as the rate of 280 mg, while decreased to 130 mg in the treatment of comparison, also helped add the vitamin to be vegetative embryos in less time as possible as it was 32 days at a concentration of 100 mg / liter significant difference from control treatment, which amounted to 52 days.
4 - The results showed that the addition of vitamin E concentration of 100 mg / L led to give the highest rate of vegetation as the number of embryos was 17 compared to the treatment comparison of embryos, which was the average number of embryos vegetative three embryos.
1 - The addition of vitamin E for the media has reduced the percentage of browning of explants in difference significant comparison with treatment without vitamin D, as the percentage of browning 30% at a concentration of 100 mg / L compared with control treatment, which amounted to a rate of browning 90%.
2 - The addition of vitamin E for the media add to increase the percentage of the response of growth reaching 80.3% at a concentration of 100 mg / L, while the percentage reduced to 40% in the treatment comparison.
3 - increased rate of weight of embryo callus at a concentration of 100 mg / l as the rate of 280 mg, while decreased to 130 mg in the treatment of comparison, also helped add the vitamin to be vegetative embryos in less time as possible as it was 32 days at a concentration of 100 mg / liter significant difference from control treatment, which amounted to 52 days.
4 - The results showed that the addition of vitamin E concentration of 100 mg / L led to give the highest rate of vegetation as the number of embryos was 17 compared to the treatment comparison of embryos, which was the average number of embryos vegetative three embryos.
Abstract
أجريت هذه الدراسة في مختبر زراعة الأنسجة التابع لمركز أبحاث النخيل عام 2007 بهدف معرفة تأثير إضافة تراكيز مختلفة من فيتامين E للوسط الغذائي ومعرفة تأثيره في النسبة المئوية للاسمرار والنمو للكالس الأولي وتكوين الأجنة، تم زراعة 100 ملغم من الكالس الأولي على أوساط غذائية حاوية على أملاح MS بقوى كاملة والسكروز 30غم/لتر والفحم المنشط 3 غم/لتر ومنظم النمو نفثالين حامض الخليك بتركيز 30 ملغم/لتر والسايتوكاينين 2ip بتركيز 3 ملغم/لتر وتراكيز مختلفة من فيتامين E(صفر،50 ،100 ،150 ملغم/لتر) وحضنت الزروعات تحت شدة إضاءة 1000 لوكس وعلى درجة حرارة 27 م وأجريت عملية الزراعة كل 4 أسابيع وأوضحت نتائج البحث ما يلي:
1-إن إضافة فيتامين E للوسط الغذائي أدى إلى خفض النسبة المئوية لاسمرار الأجزاء النباتية المزروعة وفارق معنوي عن المعاملة الخالية من إضافة الفيتامين،إذ بلغت نسبة الاسمرار 30% عند التركيز 100 ملغم/لتر بالمقارنة مع معاملة المقارنة والتي بلغت فيها نسبة الاسمرار 90%.
2-أدت إضافة فيتامين E للوسط الغذائي إلى زيادة النسبة المئوية لاستجابة النمو إذ بلغت 80.3% عند التركيز 100 ملغم/لتر،في حين انخفضت النسبة إلى 40% في معاملة المقارنة.
3-ازداد معدل وزن الكالس الجنيني عند التركيز 100 ملغم/لتر إذ بلغ 280 ملغم،في حين انخفض إلى 130 ملغم في معاملة المقارنة،كما ساعد إضافة الفيتامين على تكون الأجنة الخضرية في اقل مدة زمنية ممكنة إذ بلغت 32 يوم عند التركيز 100 ملغم/لتر وبفارق معنوي عن معاملة المقارنة والتي بلغت 52 يوم.
4-بينت النتائج إن إضافة فيتامين E بتركيز 100 ملغم/لتر أدى إلى إعطاء أعلى معدل لعدد الأجنة الخضرية إذ بلغ 17 جنين مقارنة بمعاملة المقارنة والتي بلغ فيها معدل عدد الأجنة الخضرية 3 جنين.
1-إن إضافة فيتامين E للوسط الغذائي أدى إلى خفض النسبة المئوية لاسمرار الأجزاء النباتية المزروعة وفارق معنوي عن المعاملة الخالية من إضافة الفيتامين،إذ بلغت نسبة الاسمرار 30% عند التركيز 100 ملغم/لتر بالمقارنة مع معاملة المقارنة والتي بلغت فيها نسبة الاسمرار 90%.
2-أدت إضافة فيتامين E للوسط الغذائي إلى زيادة النسبة المئوية لاستجابة النمو إذ بلغت 80.3% عند التركيز 100 ملغم/لتر،في حين انخفضت النسبة إلى 40% في معاملة المقارنة.
3-ازداد معدل وزن الكالس الجنيني عند التركيز 100 ملغم/لتر إذ بلغ 280 ملغم،في حين انخفض إلى 130 ملغم في معاملة المقارنة،كما ساعد إضافة الفيتامين على تكون الأجنة الخضرية في اقل مدة زمنية ممكنة إذ بلغت 32 يوم عند التركيز 100 ملغم/لتر وبفارق معنوي عن معاملة المقارنة والتي بلغت 52 يوم.
4-بينت النتائج إن إضافة فيتامين E بتركيز 100 ملغم/لتر أدى إلى إعطاء أعلى معدل لعدد الأجنة الخضرية إذ بلغ 17 جنين مقارنة بمعاملة المقارنة والتي بلغ فيها معدل عدد الأجنة الخضرية 3 جنين.