Abstract
This study was designed to isolate and diagnose the microorganisms associated with imported and domestic meat depending on morphological , microscopically , biochemical and physiological properties as well as PCR and vitek techniques. Toxic effect of metabolic compounds was produced by fungal isolate on physiological and biochemical parameters in albino rat males which were also determined in addition to the primary diagnosis for these compounds .In addition to that ,the evaluation of the effect of some natural and chemical compounds on occurrence of these microorganisms in meat samples were investigated.
The results showed that a total number of microorganisms in samples of meat reached 222.71x105 cfc/g in imported meat and 128.66 x 105 cfc /g in domestic meat . Five bacterial isolates were isolated from meat samples were belong to Staphylococcus , Escherichia , Enterococcus , Salmonella and Serratia genera. Escherichia coli was high frequency and visible get to 89% and 28.94 % respectively ,while the frequency and visible of Staphylococcus aureus were 26.31 % and 70.3 % respectively , as well as the multiplex PCR results confirmed that 6 isolates genome belong to E.coli were containing gene STX which is responsible for toxin synthesis .
The results showed that a total number of microorganisms in samples of meat reached 222.71x105 cfc/g in imported meat and 128.66 x 105 cfc /g in domestic meat . Five bacterial isolates were isolated from meat samples were belong to Staphylococcus , Escherichia , Enterococcus , Salmonella and Serratia genera. Escherichia coli was high frequency and visible get to 89% and 28.94 % respectively ,while the frequency and visible of Staphylococcus aureus were 26.31 % and 70.3 % respectively , as well as the multiplex PCR results confirmed that 6 isolates genome belong to E.coli were containing gene STX which is responsible for toxin synthesis .
Keywords
e.coli
gene STX
meats
The Microorganisms
Abstract
تم تصميم هذه الدراسة لعزل وتشخيص الكائنات الحية الدقيقة المرتبطة باللحوم المستوردة والمحلية اعتماداً على الخصائص المورفولوجية والمجهرية والكيميائية الحيوية والفسيولوجية وكذلك تقنيات تفاعل البوليميراز المتسلسل والفيتيك. تم إنتاج التأثير السام للمركبات الأيضية بواسطة عزل الفطريات على المعايير الفسيولوجية والكيميائية الحيوية في ذكور الفئران البيضاء والتي تم تحديدها أيضاً بالإضافة إلى التشخيص الأولي لهذه المركبات. بالإضافة إلى ذلك، تم التحقق من تقييم تأثير بعض المركبات الطبيعية والكيميائية على تواجد هذه الكائنات الحية الدقيقة في عينات اللحوم. أظهرت النتائج أن العدد الإجمالي للكائنات الحية الدقيقة في عينات اللحوم بلغ 222.71x105 cfc / g في اللحوم المستوردة و 128.66x105 cfc / g في اللحوم المحلية. تم عزل خمس عزلات بكتيرية من عينات اللحوم تنتمي إلى جنس Staphylococcus و Escherichia و Enterococcus و Salmonella و Serratia. وكانت نسبة التكرار والرؤية لبكتيريا Escherichia coli عالية حيث وصلت الى 89% و 28.94% على التوالي، بينما كانت نسبة التكرار والرؤية لبكتيريا Staphylococcus aureus 26.31% و 70.3% على التوالي، كما أكدت نتائج تفاعل البوليميراز المتسلسل المتعدد أن 6 عزلات من جينوم E.coli تحتوي على جين STX المسؤول عن تخليق السموم.
Keywords
الكائنات الدقيقة، اللحوم، الإشريكية القولونية، جين STX