Abstract
Exposed to the natural sources are risk, as a result of human activity aimed to get the food and agricultural raw materials. This leads to the weakening of the capacity of the resources to fulfill the needs of future generations. Therefore, it is important to preserve the environment and natural resources of interest to scientists. This resulted in the birth of the sustainable agricultural development.
The importance of this research is derived from the importance of agriculture to sustain life, it is impossible to do without food. Therefore, it should work to reduce the negative impacts of agriculture on the environment, and at the same time working to improve the positive effects too. The research aims at identifying the levels which were completed towards sustainable agricultural development at the global level in the group of developed and developing countries .
The research found that agriculture was able to increase the per capita calorie intake, in conjunction with the increasing use of external inputs harmful to the environment. But the developed countries started to go towards reducing these inputs, while developing countries still tend to increase their use.
The importance of this research is derived from the importance of agriculture to sustain life, it is impossible to do without food. Therefore, it should work to reduce the negative impacts of agriculture on the environment, and at the same time working to improve the positive effects too. The research aims at identifying the levels which were completed towards sustainable agricultural development at the global level in the group of developed and developing countries .
The research found that agriculture was able to increase the per capita calorie intake, in conjunction with the increasing use of external inputs harmful to the environment. But the developed countries started to go towards reducing these inputs, while developing countries still tend to increase their use.
Abstract
لأن جوهر التنمية المستدامة يتمحور حول المحافظة على البيئة ومواردها الطبيعية واستغلالها بطريقة تحافظ على عطائها للأجيال القادمة، ولكون الزراعة مرتبطة بشكل وثيق بالبيئة وما تحتويها من الموارد الطبيعية، ولأن الضغوطات التي يمارسها الإنسان على الموارد الطبيعية تتزايد، نتيجة لزيادة حاجته للغذاء والمنتجات الزراعية الأخرى، لذلك فإن التنمية الزراعية المستدامة تحتل حيزا كبيرا من التنمية المستدامة. تأتي أهمية هذا البحث من مكانة التنمية الزراعية المستدامة في منظومة التنمية المستدامة، ومن موقعها في جهود البشرية للاحتفاظ بالبيئة. كما تتمحور المشكلة في كيفية التوافق بين الاحتياجات المتزايدة ومطلب المحافظة على الموارد للأجيال القادمة. وقد قدم البحث إطلالة على الجهود المبذولة في هذا الاتجاه من قبل الدول المتقدمة والنامية. وعلى الرغم من وجود خطوات بدائية على مستوى الدول المتقدمة، فإن الدول النامية مازالت مكللة بقيود توفير الغذاء للأعداد المتزايدة من السكان. لذلك فإن الهاجس الكبير هو أن تتوجه الجهود إلى إخضاع الأساليب الإنتاجية والسلوك الاستهلاكي على المستوى العالمي لمعايير معينة للمحافظة على الموارد الطبيعية كي تبقى ملبية لحاجات الجيل الحالي والأجيال القادمة من المنتجات الزراعية. ومن غير الممكن السير بهذا الاتجاه دون تظافر الجهود على المستوى العالمي، وخاصة دعم الدول المتقدمة لجهود الدول النامية لتوفير الغذاء وخفض عدد الفقراء.