Abstract
Cooking ware that is made of aluminum is used in different nations, particularly developing nations, and are a free source of aluminum. Due to its possible harmful effects on human health, aluminum is acknowledged as a public health problem. The goal of the current investigation is to evaluate curcumin's (CUR) capacity to decrease aluminium’s toxicity by forming stable complexes. Rhizomes that are sold in the local marketplaces have an 8.5% crude pigment content of CUR. At various pH levels, CUR's maximum absorbance was identified. Citric acid was used as a catalyst to create the CUR-Al+3 combination at various pH levels, which correspond to the rates at which Al+3 was eliminated from the solution. At pH 2.5, 3.0, 3.5, and 4.0, the highly complexation was seen. At such pH levels, the Al+3 elimination was 79.22, 78.28, 79.26, and 79.41%, respectively. The CUR-Al+3 complexes’ stability represent, respectively, 96.94, 96.29, 95.55, and 95.52% of the initial concentration at 25o, 50o, 75o, and 100o C for 60 min at pH value of 2.50. Using Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), it has been possible to identify CUR and its complex with Al+3. At varied pH levels, 1.5, 2.5, 3.5, 4.5, 5.5, and 6.5 at boiling point, the leached aluminium from 3 regions of the aluminium cooking ware (Syrian, Iranian and local) was specified. Comparatively to Syrian and local cooking wares, Iranian cooking ware generally leached more aluminum. In comparison to other pH values, the percentages of the elimination of the aluminum that is leached by utilizing the most leaching cookware (Iranian) have been 79.23 and 79.26% at pH values of 2.50 and 3.50, respectively.
Keywords
Aluminum
Catalyst
cooking wares
Elimination
Abstract
تستعمل قدور الطبخ المصنوعة من الألمنيوم في العديد من الدول وبخاصة الدول النامية وتعد مصدرا للألمنيوم الحر. تم تشخيص الألمنيوم على انه يمتلك تأثيرات سمية مهمة على صحة الإنسان. شرعت الدراسة الحالية لتقدير فعالية الكركمين في تقليل سمية الألمنيوم الناضح من خلال تكوين معقدات ثابتة. تحتوي درنات الكركم المتوفرة في الأسواق المحلية على 8.5% من الكركمين كصبغة خام. تم تقدير أعلى امتصاصية لصبغة الكركمين في قيم رقم هيدروجيني مختلفة. تم تحضير معقد كركمين-المنيوم باستعمال حامض الستريك كعامل مساعد في قيم رقم هيدروجيني مختلفة والذي بدوره سيشير الى النسب المئوية لإزالة ايون الألمنيوم من المحلول. لوحظ إن تكوين المعقد كان واضحا في قيم من الرقم الهيدروجيني مقدارها 2.5, 3.0, 3.5 و 4.0. وإن نسب إزالة ايون الألمنيوم عند قيم الرقم الهيدروجيني تلك كانت 79.22, 78.28, 79.26و 79.41% على الترتيب. تمت دراسة ثباتية معقدات كركمين-المنيوم في درجات حرارة 25, 50, 75 و 100 درجة مئوية لمدة 60 دقيقة في رقم هيدروجيني 2.5 وكانت تمثل 96.94, 96.26, 95.55 و 95.52% من التركيز الأولي على الترتيب. تم تشخيص الكركمين ومعقده مع الألمنيوم باستعمال طيف الأشعة تحت الحمراء. تم تقدير نضوح الألمنيوم باستعمال ثلاث مناشئ لقدور الطبخ المصنوعة من الألمنيوم ( محلي, سوري و إيراني) في قيم رقم هيدروجيني 1.5, 2.5, 3.5, 4.5, 5.5 و 6.5 وفي درجة الغليان. في العموم فان قدور الطبخ الإيرانية نضحت ألمنيوم أكثر مقارنة مع قدور الطبخ السورية والمحلية على الترتيب. وكانت النسب المئوية لإزالة الألمنيوم من أكثر القدور نضوحا (القدور الإيرانية) بواقع 79.23 و 79.26 في قيم رقم هيدروجيني 2.5 و 3.5 على الترتيب والتي كانت عالية مقارنة بباقي قيم الأرقام الهيدروجينية.
Keywords
ادوات طبخ، المنيوم، عامل مساعد، إزالة.