Abstract
The study was conducted to find out the effect of some feed additives in reducing the infection rate of broilers with Salmonella typhimurium.
Forty broiler chicks at one week of age were divided into 4 treatments, 10 chicks each as follows:
T1: uninfected control.
T2: Salmonella typhimurium infected + Iraqi Probiotic.
T3: Salmonella typhimurium infected + Poultrygrow 250.
T4: Salmonella typhimurium infected only.
One day after feeding on feed additives, the birds were experimentally infected with Salmonella typhimurium through the mouth.
Results show that Iraqi probiotic did not decrease the severity of infection with Salmonella typhimurium in comparison with those of Poultrygrow 250, shown by the percentage of mortality and number of Salmonella excreted with the feaces. Poultrygrow 250 causes a significant (ρ < 0.01) increase in body weight, weight gain and feed conversion ratio through reducing feed consumption. Iraqi probiotic has similar effect but for less extent.
It was conducted that adding Poultrygrow 250 to the feed decreases the intensity of Salmonella typhimurium infection in broiler and improves performance.
Forty broiler chicks at one week of age were divided into 4 treatments, 10 chicks each as follows:
T1: uninfected control.
T2: Salmonella typhimurium infected + Iraqi Probiotic.
T3: Salmonella typhimurium infected + Poultrygrow 250.
T4: Salmonella typhimurium infected only.
One day after feeding on feed additives, the birds were experimentally infected with Salmonella typhimurium through the mouth.
Results show that Iraqi probiotic did not decrease the severity of infection with Salmonella typhimurium in comparison with those of Poultrygrow 250, shown by the percentage of mortality and number of Salmonella excreted with the feaces. Poultrygrow 250 causes a significant (ρ < 0.01) increase in body weight, weight gain and feed conversion ratio through reducing feed consumption. Iraqi probiotic has similar effect but for less extent.
It was conducted that adding Poultrygrow 250 to the feed decreases the intensity of Salmonella typhimurium infection in broiler and improves performance.
Abstract
يعد داء السالمونيلا Salmonelosis من الامراض المشتركة بين الانسان والحيوان ويعد من المسببات المهمة في تسسم الاطعمة، من خلال لحوم الدواجن والتي تعد من الاسباب الرئيسية في حصول حالات التسمم الغذائي في الانسان (1) وتشير عدة بحوث الى ان اصابة الافراخ بالسالمونيلا يحصل خلال الاسبوع الاول من حياة الفرخ وان منع نسبة الاصابة وتقليلها في هذه المرحلة يمكن ان يؤدي الى تقليل في الخسائر الاقتصادية التي يحدثها المرض فضلا عن تقليل مستوى تلوث لحوم الدواجن (2) ومن هذه الوسائل الحديثة استخدام الجراثيم المعوية المستوطنة في امعاء الدجاج البالغ واعطائها للافراخ الصغيرة عن طريق العلف او ماء الشرب او الرش وهذا ما اطلق عليه التعرض المايكروبي المبكر Early microbial exposure (3، 4، 5).
يوجد نوعان من السالمونيلا خاصة بالدواجن وهي سالمونيلا بلورم (S. pullorum) وسالمونيلا غالينيرم (S. gallinarum)، الاولى تعد من اقدم الامراض المشخصة في الدواجن والذي كان يسمى بالاسهال الابيض بينما الثانية تسمى تايفوئيد الدجاج. اضافة الى الانواع الاخرى من السالمونيلا اهمها سالمونيلا تايفوريوم Salmonella typhimurium والمسماة باراتيفوئيد الطيور التي تعتبر قاتلة للافراخ بشكل خاص (1).
تهدف هذه الدراسة الى اجراء تقييم اضافة الانزيمات التجارية (Poultrygrow 250) والمعزز الحيوي العراقي (Iraqi Probiotic) واثره في خفض الاصابة التجريبية لافراخ اللحم بجراثيم
سالمونيلا تايفوريوم Salmonella typhimurium الضارية.
يوجد نوعان من السالمونيلا خاصة بالدواجن وهي سالمونيلا بلورم (S. pullorum) وسالمونيلا غالينيرم (S. gallinarum)، الاولى تعد من اقدم الامراض المشخصة في الدواجن والذي كان يسمى بالاسهال الابيض بينما الثانية تسمى تايفوئيد الدجاج. اضافة الى الانواع الاخرى من السالمونيلا اهمها سالمونيلا تايفوريوم Salmonella typhimurium والمسماة باراتيفوئيد الطيور التي تعتبر قاتلة للافراخ بشكل خاص (1).
تهدف هذه الدراسة الى اجراء تقييم اضافة الانزيمات التجارية (Poultrygrow 250) والمعزز الحيوي العراقي (Iraqi Probiotic) واثره في خفض الاصابة التجريبية لافراخ اللحم بجراثيم
سالمونيلا تايفوريوم Salmonella typhimurium الضارية.