Abstract
A total of 190 bacterial strains were isolated from both apparently healthy cows and those suffering from mastitis. The isolates were identified and classified according to their cultural, morphological, and biochemical characteristics. Staph. aureus was dominant bacterium (44.2%), being followed by E.coli (21%), P. aeruginosa (11.5%), and Strept.agalactiae (7.4)%. The Staph. aureus strains were studied most intensively, during the course of the investigation. The toxic properties of the strains were compared with other physiological properties and with their susceptibility to antibiotics. Resistance to antibiotics was slightly more widespread among the toxigenic than the nontoxigenic strains as indicated by the in vitro sensitivity test.\
Keywords
bacteria
Cow's Milk
Esch coli
P. eruginosa
Staph. aureus
Abstract
لقد عزلت 190 سلالة بكتيرية من حليب الابقار التي بدت سالمة ظاهريا ومن تلك التي كانت تعاني من التهاب الضرع. تم تحديد وتصنيف هذه العزلات وفقا لصفاتها الزرعية ، الشكلية ، والكيميحيوية، وجد أن Staph aureus هي الغالية وشكلت نسبة 44.02% من مجموع المزلات وتبعتها كل من Peruglinosa ، Esch coli و .ينسب 21، 11.5 و 7.4% على التوالي Strept agalactiae درست سلالات البكتريا Staph aureus درست مستفيضة خلال هذا البحث. وقد قورنت قابليتها السمية مع مميزاتها الفسلجية الأخرى ، وكذلك مع حساسيتها للمضادات الحيوية. ووجد بأن السلالات المنتجة للسموم اكثر مقاومة للمضادات الحيوية من تلك غير المنتجة للسموم كما تم التوصل اليه من خلال فحص الحساسية الخارجي.