Abstract
Background: Salinization negatively affects plant growth and development, removing up to 1.5 million hectares of farmland from production annually. Objective: Evaluate the synergistic of Nano-fertilizers on yield traits of wheat Triticum aestivum below saline irrigation. Methodology: two factorial plot experiments were conducted during Autumn 2022 and 2023 in Diyala, IRAQ. The plants were irrigated every 18 days from planting with three NaCl irrigation levels: 0 (distilled water), 50, and 75 mM. A foliar application of nano fertilizer was sprayed after the third leaf appeared every 15 days, three times in total. Results: The salinity significantly decreased the yield component, biological yield, and harvest index, while the synergistic effects of (S), (Q), and (M) increased by 52.86%, 15.81%, and 18.84% in 2022 and 41.05%, 20.65% and 22.62 in 2023 growth season, respectively. Additionally, the most significant effects of the synergistic nano-fertilizer on catalase, peroxidase, and Proline under salinity were 23.84%, 70.00%, and 79.78% in 2022 and 24.50%, 73.33% and 74.36% in 2023, respectively. Conclusions: The application of nano-fertilizers enhanced yield parameters and increased the antioxidant enzymes as part of the plant's defense mechanism against oxidative stress. Over time, this response to developing salinity-tolerant wheat varieties with strong antioxidant defense systems.
Keywords
Nano- Silicon
Salt Stress
Wheat
Abstract
الخلفية : تعتبر الملوحة احدى المؤثرات السلبية لنمو وتطور النباتات ، اذ يلاحظ تملح 1.5 مليون هكتار من الارضي الزراعة سنويا. الهدف : دراسة تاثير الاسمدة النانوية على بعض صفات الانتاجية لمحصول الحنطة المروية بالمياه المالحة. طريقة العمل : تم اجراء تجربتين في الحقل باستحدام السنادين لزراعة نبات الحنطة خلال موسمين في سنة 2022 و2023 في محافظة ديالى – العراق ، تم ري الحنطة بمياه مالحة كل 18 يوما اذ كان تركيز ملح NaCl فيها صفر و50 و75 ملي مول، وقد تم رش النبات بالاسمدة النانوية بعد ظهور الورقة الثالثة وبمعدل مرة كل 15 يوم ولثلاثة مرات. النتائج: كان لتاثر الملوحة اثر سلبي على صفة حاصل الحبوب والمحصول البايولوجي ودليل الحصاد ، في حين ادى تداخل تاثير الاسمدة النانوية الى زيادة هذه الصفات بمعدل 52.86 و 15.81 و18.84 % خلال 2022 و41.05 و20.65 و22.62 خلال 2023 ،على التوالي . كما ادى التداخل الاسمدة النانوية الى ارتفاع النسبة المئوية للكتليز والبيرواكسديز و الحامض الاميني البرولين الى 23.84 و70.00 و79.78 % خلال 2022 و24.50 و73.33 و74.36 خلال 2023 ،على التوالي. الاستنتاجات: أدى استخدام الأسمدة النانوية إلى وزيادة الحاصل من خلال زيادة الإنزيمات المضادة للأكسدة كجزء من آلية دفاع ضد الإجهاد التأكسدي. وبمرور الوقت، يجب تطوير أصناف قمح تتحمل الملوحة مع أنظمة دفاعية قوية مضادة للأكسدة.
Keywords
السماد النانوي ، الحنطة ، الاجهاد الملحي