Abstract
The research included isolation and diagnosis of 19 bacterial isolate from 10 samples (minced meat and meat mincer), as 15 isolates belonging to the Micrococcaceae were diagnosed including 8 Staphylococcus spp. Isolates depending on the phenotypic properties and biochemical test, and in order to investigate the bacterial ability of the Micrococcaceae family to the formation of biofilms, two methods are used, the tube method and the Congo red agar method, as the results showed that all of the 15 isolates possess the ability to form biofilms as 100% depending on The tube method compared to the results of the Congo red agar test, which gave 13 positive result of 15 isolates in ratio 86.6% of the Micrococceae family. The highest rate of biofilm formation attributed to the Staphylococcus spp. which it gives 8 positive result for both tests as 100%. When comparing the adhesiveness of Staphylococcus spp. on the surface of the aluminum and stainless steel coupons as the materials used in the manufacture of meat mincers, our results showed that the adhesion and formation of biofilms were high on the surface of the aluminum coupons compared to the stainless steel coupons in the turbidity test using sonication and when investigating the total number of bacteria attached to the aluminum and steel coupons after exposing them to sonication, it was found that the number of units forming colonies CFU / cm2 for the aluminum coupons is 97 × 106, while it was found that CFU / cm2 of stainless steel coupons is 172 x 105, which enhances the turbidity comparison results
Keywords
Aluminum
Biofilms
Coupons
Stainless steel
Staphylococcus spp.
Abstract
تضمن البحث عزل وتشخيص 19 عزلة جرثومية من 10 عينات (5 عينات من اللحم المفروم و5 عينات من مسحات المفارم) اذ تم تشخيص 15 عزلة تابعة لعائلة Micrococcaceae منها 8 عزلات تابعة للجنس Staphylococcus spp. اعتمادا على الخصائص المظهرية والاختبارات الكيموحيوية وبهدف التحري عن قابلية جراثيم عائلة Micrococcaceae على تكوين الاغشية الحيوية ،استخدمت طريقتان هما طريقة الانبوب وطريقة اكار احمر الكونغو، اذ بينت النتائج ان جميع العزلات والبالغ عددها 15 عزلة تمتلك القابلية على تكوين الاغشية الحيوية وبنسبة 100% بالاعتماد على طريقة الانبوب مقارنة بنتائج اختبار اكار احمر الكونغو التي اعطت 13 عزلة من مجموع 15 عزلات وبنسبة 86.6% من العزلات العائدة لعائلة Micrococcaceae نتيجة موجبة للاختبار وكانت اعلى نسبة لتكوين الاغشية الحيوية تعود إلى جراثيم Staphylococcus spp. إذ اعطت جميع العزلات والبالغة 8 عزلات نتيجة موجبة لكلا الاختبارين وبنسبة 100%، وعند اجراء مقارنة لقابلية الالتصاق لجراثيم Staphylococcus spp. على سطح شريحة الالمنيوم بشريحة الفولاذ المقاوم للصدأ باعتبارها المواد الداخلة في تصنيع مفارم اللحم بينت نتائجنا ان قابلية الالتصاق وتكوين الاغشية الحيوية كانت اكثرعلى سطح شريحة الالمنيوم مقارنة بشريحة الفولاذ المقاوم للصدأ في اختبار العكورة باستخدام الامواج فوق الصوتية وعند التحري عن العدد الكلي للجراثيم الملتصقة على شريحتي الالمنيوم والفولاذ المقاوم للصدأ بعد تعريضهما للموجات فوق الصوتية ، تبين ان عدد الوحدات المكونة للمستعمرات CFU / سم2 لشريحة الالمنيوم هي 97×106 فيما تبين ان عدد الوحدات المكونة للمستعمرات / سم2 لشريحة الفولاذ المقاوم للصدأ هي 172×105 مما يعزز نتائج مقارنة العكورة.
Keywords
Staphylococcus spp
الالمنيوم
الفولاذ المقاوم للصدأ
شرائح