Abstract
The aim of this experiment was studying the efficacy dietary dried powders’ of ecofriendly natural antioxidants of beetroot (Br), grape pomace (Gp) and willow (W) in two concentrations 0.5 and 1 % as an anti-heat-stressor and their impacts on performance and thermo-tolerance state on broiler’s housed under thermal-stress averaged (33◦C). 630 Ross-308day-old-chicks were used. The treatments were applied after 2 weeks of starter feeding as beginning grower feed then finisher diet until 42d marketing age. The treatments were as follow: T1:Control (basal diet BD); T2 (1% Br+BD); T3 (0.5% Br+BD); T4 (1%GP+BD); T5 (0.5%GP+BD); T6 (1%W+BD); T7 (0.5%W+BD). Complete Random Design (CRD) used on three replicates/treatment; thirty bird/rep. The results indicate that both Br and Gp in both (0.5; 1%) levels improved growth performance except birds in W 0.5% wasn’t affected and W 1% decreased significantly than Control. The PEF was significantly higher in each of T2, T3, and T4 groups than Control group. All natural antioxidants dietary supplemented enhanced body antioxidants; prevented oxidation; developed thermo-tolerance and stress expressions than the control group. It can be concluded that the antioxidant property of the eco-friendly additives used in the current experiment promoted the biological condition hence the thermally-stressed broilers' productive performance.
Keywords
heat exhausted
Meat chicken
plant based antioxidants.
productivity
Abstract
هدفت التجربة دراسة فعالية المساحيق الغذائية المجففة للشمندر (Br) و ثفل العنب (Gp) و الصفصاف (W) بتركيزين0.5 و 1٪ كمضادات اكسدة طبيعية صديقة للبيئة لعملها كمضاد للاجهاد الحراري وتأثيراتهم على الأداء الانتاجي وحالة التحمل الحراري في فروج اللحم المربى تحت الاجهاد حراري بمعدل 33م◦. استخدم 630 فرخ لحم سلالة Ross-308 بعمر يوم واحد. تم تغذيتها على البادى لأسبوعين. بدءت التجربة عند التغذية بالنامي فالناهي لغاية 42 يوم عمر التسويق. قسمت المعاملات كالتالي: T1:السيطرة (C:عليقة اساسية خالية من الاضافات)، T2: Br 1%+العليقة الاساسية، T3: Br 0.5%+العليقة الاساسية، T4: Gp 1%+العليقة الاساسية، T5: Gp 0.5%+العليقة الاساسية، T6: W 1%+العليقة الاساسية و T7: W 0.5%+العليقة الاساسية. طبق التصميم العشوائي الكامل بثلاث مكررات/معاملة، ثلاثين طائر/مكرر. تشير النتائج إلى أن كلا من Br و Gp في كلا المستويين 0.5 و 1٪ قد حسن أداء النمو، باستثناء T7 التي لم تتاثر بالمعاملة و T6التي انخفضت معنويا مقارنة بمجموعة السيطرة. معامل الكفاءة الانتاجية كان اعلى معنويا في كل من المجاميع المعاملة T2، T3، T4 عن السيطرة. جميع مضادات الأكسدة الطبيعية المضافة غذائيا عززت مضادات الأكسدة الجسمية، منعت الأكسدة، طورت تعبيرات التحمل الحراري والاجهاد مقارنة بمجموعة السيطرة. نستنتج أن للإضافات الصديقة للبيئة المستخدمة في التجربة الحالية عززت الحالة البيولوجية ، ومن ثم أداء فروج اللحم المجهد حرارياً لخاصيتها المضادة للأكسدة الطبيعية.
Keywords
الإنتاجية، التحمل الحراري، دجاج اللحم، مضادات اكسدة نباتية.