Abstract
Different factorial experiments were conducted during 2008-2009 in the laboratories of Biology Department, College of Science, University of Salahaddin-Erbil, to determine the effects of aqueous and ethanol extracts of pomegranate (Punica granatum L.) and oak gall (Quercus infectoria L.) at 0, 5, 10, 15 and 20% of raw extracts to control Penicillium spp. and Aspergillus niger after 48, 96 and 168 hours of incubation, using completely randomized design (CRD) with four replications. The results revealed that all the plant extract concentrations used were effective against the two fungi. Ethanol extracts were more efficient against the growth of mycelia of the two fungi than aqueous extracts. Penicillium spp. was more sensitive to the plant extracts of pomegranate and oak gall more than Aspergillus niger. There were significant interactions between time of incubation and plant extract concentrations in their effects on the growth of mycelia. The two fungi renewed part of their activity after 168 hours of application of plant extracts.
Keywords
Antifungal activity
Aspergillus niger
Oak gall
Penicillium spp.
pomegranate
Abstract
أجريت عدة تجارب معملية بالتصميم العشوائي الكامل وأربع مكررات لكل معاملة في مختبرات قسم علوم الحياة في كلية العلوم بجامعة صلاح الدين-أربيل خلال 2008-2009 لمعرفة تأثير المستخلصات المائية والكحولية لقشرة ثمار الرمان وثمار البلوط العفصي بتراكيز 0، 5، 10، 15 و20% في مكافحة فطري Penicillium spp. و . Aspergillus niger بعد 48، 96 و168 ساعة من المعاملة والحضن دلت النتائج على أن التراكيز المختلفة كانت مؤثرة في نمو الفطرين وكان تأثير المستخلصات الكحولية أكثر من تأثير المستخلصات المائية في التأثير في نمو المايسيليوم لكلا الفطرين. فطر Penicillium spp.. كان أكثر حساسية تجاه مستخلصات النباتين من Aspergillus niger ووجد تداخل بين تراكيز المستخلصات وفترات الحضن في التأثير في نمو المايسيليوم للفطرين. كلا الفطرين استعادا نموهما جزئياَ بمرور الوقت.
Keywords
مضاد فطري، رمان، وثمار البلوط، فطر بنسيليوم، فطر اسبرجلس.