Abstract
This study was conducted to determine the effectiveness of marine fungi as a feed additive on the performance of native chickens. One hundred and eighty unsex one-day-old native chickens were used in this study. Chickens were kept for ten weeks and given a treatment supplemented with the dietary marine fungi (1, 2, 3, and 4 ml/kg) in a ration consisting of yellow corn, rice bran, fish meal, soybean meal, coconut meal, L-lysine, methionine, and CaCO3. The data collected were feed consumption, body weight gain, carcass percentage, mortality rate, and feed efficiency. The results showed significant (P<0.05) decreased feed consumption and increased mortality with adding marine fungi. They did not affect the body weight, carcass percentage, and feed efficiency. The highest mortality occurred in a group of chickens supplemented with marine fungi as much as 3 ml/kg. It was concluded that marine fungi could be added to the ration as much as 1 ml/kg from the beginning of keeping to improve the performance of native chickens effectively and increase the chicken’s immunity. It is suggested to mix marine fungi extract into the drinking water. Thus, its active compounds might be absorbed more effectively to improve the performance and produce healthy poultry products.
Keywords
Body weight
Chicken feed additive
feed efficiency
Marine fungi
Native chicken
Abstract
أُجريت هذه الدراسة لتحديد فعالية الفطريات البحرية كمُضاف علفي في تحسين أداء الدجاج المحلي. استخدم في التجربة مئة وثمانون فرخًا محليًا غير مميز الجنس بعمر يوم واحد. تم تربية الدجاج لمدة عشرة أسابيع، وجرى معاملته بإضافة الفطريات البحرية إلى العليقة بمستويات (1، 2، 3، و4 مل/كغم)، وكانت مكونات العليقة الأساسية تتألف من الذرة الصفراء، نخالة الأرز، مسحوق السمك، كسب فول الصويا، كسب جوز الهند، ليسين، ميثيونين، وكربونات الكالسيوم، شملت البيانات المجمعة كلا من استهلاك العلف، والزيادة الوزنية، ونسبة الذبيحة، ومعدل النفوق، وكفاءة التحويل الغذائي. أظهرت النتائج وجود تأثير معنوي (P<0.05) في انخفاض استهلاك العلف وارتفاع معدل النفوق عند إضافة الفطريات البحرية، في حين لم تُظهر أي تأثير معنوي في الزيادة الوزنية أو نسبة الذبيحة أو كفاءة التحويل الغذائي. وسُجل أعلى معدل نفوق في مجموعة الدجاج التي أضيفت إليها الفطريات البحرية بمستوى 3 مل/كغم، نستنتج من هذه الدراسة إمكانية إضافة الفطريات البحرية إلى العليقة بمعدل 1 مل/كغم منذ بداية التربية لتحسين أداء الدجاج المحلي ورفع مناعته بشكل فعال. كما يُوصى بإضافة مستخلص الفطريات البحرية إلى مياه الشرب لضمان امتصاص المركبات الفعالة بصورة أفضل، مما يُسهم في تحسين الأداء وإنتاج دواجن صحية.
Keywords
الوزن الحي، مُضافات علف الدجاج، كفاءة التحويل الغذائي، الفطريات البحرية، الدجاج المحلي.