Abstract
Bovine milk is one of the richest nutrients that contain minerals and vitamins that enhance immunity, especially in children, but because many children do not want to drink the raw milk, therefore this study aimed to enhance the sensory characteristics of raw milk by using hibiscus plant extract, which is characterized by red color and distinctive flavor as well as studying the effect of aqueous extract of Hibiscus sabdariffa on inhibiting the growth of microorganisms, by using three concentrations of the aqueous extract (0.5, 1.0 and 1.5%), where the statistical results showed a significant difference (P≤0.05) between the concentrations in color, texture and general acceptance, and the best results appeared when using a concentration of 1.0%, while the results showed an insignificant difference in flavor values with different concentrations of the extract added to milk, Because the hibiscus plant, it is considered an acidic plant, which affected the degree of acceptance of the product. As for the inhibition of the growth of microorganisms, the results showed that the growth of microorganisms was inhibited after keeping in refrigeration for 24 hours, where the growth of the total number of bacteria was inhibited to (6 × 10-7), while we note a decrease in colon bacteria to (2 ×10-6) either Fecal coliform bacteria, the result showed a decrease in numbers to (2×10-4), then was noticed a slight decrease in numbers continuously after incubation for 7 days in the refrigerator, where the results showed a decrease in the total number of bacteria (1×10-7) and coliform bacteria (1×10-6) while for fecal coliform was (1×10-4).
Keywords
antimicrobial activity
Hibiscus sabdariffa
sensory evaluation.
Abstract
يعد حليب الابقار من اغنى العناصر الغذائية التي تحوي على المعادن والفيتامينات والتي تعزز المناعة وخصوصا لدى الاطفال ولكن بسبب عدم رغبه العديد من الاطفال بشرب الحليب الخام هدفت هذه الدراسة الى تحسين الصفات الحسية للحليب الخام باستعمال مستخلص نبات الكركدية والذي يتصف باللون الاحمر والطعم المميز فضلا عن دراسة تأثير المستخلص المائي للكركدية في تثبيط نمو الاحياء المجهرية, وذلك باستعمال ثلاث تراكيز من المستخلص المائي (0.5 و1.0 و1.5%)، حيث اظهرت النتائج الاحصائية وجود فرق معنوي (P≤0.05) بين التراكيز في اللون والقوام والتقبل العام وكانت افضل النتائج ظهرت عند استعمال تركيز 1.0%، بينما أظهرت النتائج اختلاف طفيف في قيم النكهة بتركيزات مختلفة من المستخلص المضاف إلى الحليب بسبب نبات الكركدية يعتبر من النباتات الحمضية مما أثر على درجة قبول المنتج، أما بالنسبة لتثبيط نمو الأحياء المجهرية أظهرت النتائج ثبيط في نمو الأحياء المجهرية بعد الحفظ في التبريد لمدة 24 ساعة حيث تم تثبيط في نمو العدد الكلي للبكتيريا الى (6×10-7) بينما نلاحظ انخفاض بكتريا القولون الى (2×10-6)، اما بكتريا القولون البرازية اظهرت النتيجة انخفاض بالاعداد الى (2×10-4) ثم لوحظ انخفاض طفيف في الأعداد بشكل مستمر بعد الحضانة لمدة 7 أيام في الثلاجة، حيث أظهرت النتائج انخفاضا في العدد الإجمالي للبكتريا (1×10-7) والبكتريا القولونية (1×10-6) بينما بالنسبة لبكتريا القولون البرازية كانت (1×10-4).
Keywords
نبات الكركدية، الفعالية الميكروبية، التقييم ا