Abstract
This study was conducted in the laboratories of the Department of Food Sciences - College of Agriculture - Tikrit University from November - 2020 until January - 2021 with the aim of estimating the extent of contamination of pastries offered in the market with heavy metals and estimating the concentration of potassium bromate. The concentration of heavy metals (Cd, Cu, Ni) in pastries from different origins was estimated, as the cadmium concentration reached (<0.05 mg/kg) and did not exceed the internationally permissible limit. As for copper, its concentration ranged between (1.71 - 0.13 mg/kg) and did not exceed the internationally permissible limits. As for nickel, its concentration ranged between (0.16-0.95 mg/kg), and four samples of all studied samples exceeded the internationally permissible limits. This study showed that the potassium bromate concentration in pastries was between 0.21- (25.24 mg/kg) and all samples were within the internationally permissible limits.
Keywords
Contamination
Heavy elements
Pastries
Potassium bromate
Abstract
أجريت هذه الدراسة في مختبرات قسم علوم الأغذية – كلية الزراعة – جامعة تكريت من تشرين الثاني – 2020 ولغاية كانون الثاني – 2021بهدف تقدير مدى تلوث المعجنات المعروضة في الاسواق بالمعادن الثقيلة وتقدير تركيز برومات البوتاسيوم. تم تقدير تركيز المعادن الثقيلة ( Cd, Cu, Ni) في المعجنات من مناشئ مختلفة, اذ بلغ تركيز الكادميوم (<0.05 ملغم / كغم) ولم يتجاوز الحد المسموح به دوليا. أما عنصر النحاس فقد تراوح تركيزه ما بين (1.71 - 0.13 ملغم / كغم) ولم يتجاوز الحدود المسموح به دوليا. اما النيكل فقد تراوح تركيزه ما بين ( 0.16-0.95 ملغم/كغم) وتجاوزت اربعة عينات من كل العينات المدروسة الحدود المسموح به دوليا. واضحت الدراسة هذه ان تركيز برومات البوتاسيوم في المعجنات بلغ ما بين(0.21-25.24) ملغم/كغم وكانت جميع العينات ضمن الحدود المسموح بها دوليا.
Keywords
برومات البوتاسيوم
تلوث
عناصر ثقيلة
معجنات