Abstract
This study was conducted to the isolation and identification of spicesborne fungi and Estimation of natural occurrence of aflatoxin B1at different areas in local markets in Tikrit city. Fungi were isolated from spices during this study's period. Six types of Aspergillus were detection Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus terreus, Aspergillus ochraceus and Aspergilllus niger and Five different genera of fungi were isolated Fusarium moniliforme, Mucor spp., Penicillium spp., Rhizopus spp. and Alternaria isolation on the three types of media Czapek Yeast extract Agar, Rose Bengal agar and PDA. The results show to the aflatoxin B1 concentrations between 1.05 - 7.90 part per million by using ELISA method.
Keywords
Contamination Aflatoxin
Fungi..
KEY WORDS: Spices
Abstract
اجري هذا البحث لتقدير انواع فطريات الافلاتوكسين B1 في بعض الانواع من البهارات الموجودة في اسواق صلاح الدين وهي Aspergillus . في هذا البحث تم الكشف عن ستة انواع من فطر A. flavus و A. parasiticus و A. fumigatus و A. terreus و A. ochraceus و A. nigerو5 اجناس من الفطريات هي Fusarium verticillioides و Penicillium و Mucor و Alternariaand وRhizopus المعزولة على الانواع الثلاثة من الاوساط المستخدمة في البحث . وقد اظهرت النتائج وجود الانواع الثلاثة B1 من السموم الفطرية في جميع العينات المدروسة . تراوحت تراكيز الافلاتوكسين بين 1.05-7.90 جزء بالمليون
Keywords
التلوث بالافلاتوكسين
الفطريات
الكلمات المفتاحية: توابل