Abstract
Viruses have a high ability to resist drugs and adapt to all conditions. This has encouraged the scientific community to develop new therapeutic agents by using antioxidant compounds that are naturally present in foods and medicinal plants. Cellular harm caused by free radicals (Reactive Oxygen Spescies ROS) leads to many From the diseases such as diabetes, virus inflammation, impregnability diseases, and digestive diseases. ROS are created during Metabolism of complex chemical compounds. Some plants are characterized by their antioxidant and antiviral activity which increases their ability to fight viruses, therefore plants with antioxidant capacity protect cells by stopping the oxidation chain reaction, and also can contribute significantly to offsetting oxidative stress caused by viral disease. Essential oils extracted from plants may serve as potential alternative sources for treating diseases caused by certain viruses. This study aims to show the potential effect of natural antioxidants found in some foods, herbs and their essential oils in treating some viral diseases, as well as how they work in boosting immunity and inhibition of free radicals
Keywords
Natural antioxidant
Herbalists
Natural ant
Abstract
تمتلك الفيروسات قدرة عالية على مقاومة الأدوية والتكيف مع كافة الظروف، الأمر الذي شجع المجتمع العلمي على تطوير عوامل علاجية جديدة باستخدام مركبات مضادة للأكسدة موجودة بشكل طبيعي في الأطعمة والنباتات الطبية. يؤدي الضرر الخلوي الناتج عن الجذور الحرة (أنواع الأكسجين التفاعلية ROS) إلى العديد من الأمراض مثل مرض السكري والتهابات الفيروسات وأمراض المناعة وأمراض الجهاز الهضمي. يتم إنشاء ROS أثناء استقلاب المركبات الكيميائية المعقدة. تتميز بعض النباتات بنشاطها المضاد للأكسدة والفيروسات مما يزيد من قدرتها على محاربة الفيروسات، وبالتالي فإن النباتات ذات القدرة المضادة للأكسدة تحمي الخلايا من خلال إيقاف تفاعل سلسلة الأكسدة، كما يمكن أن تساهم بشكل كبير في تعويض الإجهاد التأكسدي الناتج عن الأمراض الفيروسية. قد تكون الزيوت العطرية المستخرجة من النباتات بمثابة مصادر بديلة محتملة لعلاج الأمراض التي تسببها بعض الفيروسات. تهدف هذه الدراسة إلى إظهار التأثير المحتمل لمضادات الأكسدة الطبيعية الموجودة في بعض الأطعمة والأعشاب وزيوتها العطرية في علاج بعض الأمراض الفيروسية، وكذلك كيفية عملها في تعزيز المناعة وتثبيط الجذور الحرة
Keywords
مضادات الأكسدة الطبيعية، أخصائيو الأعشاب، مضا