Abstract
The present study aimed to extract the mucilage from Tamarind Tamarindus indica L and studying some the functional properties . The values of solubility , water binding capacity and viscosity for tamarind seed mucilage were: 87.4 , 17.54 and 13.7 respectively . The tamarind seed mucilage showed varied oil binding capacity from 0.42- 0.73 ( g oil / g dry mucilage ) due to the type of oil used . The results showed a higher emulsification stability from tamarind seed mucilage. This results indicated the ability of using tamarind seed mucilage as stabilizer and emulsifier in food industry .
Keywords
Tamarind; mucilage; solubility; water binding
Abstract
هدفت الدراسة الحالية إلى استخلاص المادة الهلامية من نبات التمر الهندي Tamarindus indica L ودراسة بعض الخواص الوظيفية. وقد بلغت قيم الذوبان وسعة الارتباط بالماء واللزوجة لمادة الهلام الهلامية لبذور التمر الهندي: 87.4 و17.54 و13.7 على التوالي. وقد أظهرت مادة الهلام الهلامية لبذور التمر الهندي قدرة متفاوتة على ربط الزيت من 0.42-0.73 (جرام زيت/جرام مادة الهلام الهلامية الجافة) وذلك تبعاً لنوع الزيت المستخدم. وقد أظهرت النتائج ثباتية استحلاب أعلى لمادة الهلام الهلامية لبذور التمر الهندي. وقد أشارت هذه النتائج إلى إمكانية استخدام مادة الهلام الهلامية لبذور التمر الهندي كمثبت ومستحلب في صناعة الأغذية.
Keywords
تمر هندي؛ مادة هلامية؛ قابلية الذوبان؛ قدرة ا