Abstract
The aim of this study was to disclosed the activity of extracellular enzyme (amidase) in vertical and horizontal developing directions of rhizosphere (0-5 and 5-10) cm . The plots experiment was performed in Agriculture college / Al-Qadissiyah University for the spring season 2013 ,the sandy loam soil was used and cultivate Tomato (Lycopersicon Esculentum mill) and Bean (Phaseolus Vulgaris L.) plants under salinity levels (without salinity , 6 , 8 and 10) dS.m-1 and compost levels (0,10 and 20)T.h-1 , and their interactions completely randomized design (CRD) was used with six replicates, and the means of treatments were compared by L.S.D test 5% level . The results were summarized as : 1- The enzyme activity were increased with increasing of the adding compost level 20Ton.h-1 and its interactions with salinity levels . 2- The enzymes activity were varied in rhizosphere development directions and the plants were differed in the site of highest activity , the enzyme activity in horizontal rhizosphere development direction was higher than the vertical direction . 3- The enzyme activity in tomato rhizosphere was higher than bean rhizosphere in all rhizosphere vertical and horizontal directions . 4- The high inhibitor percent of enzyme activity was at the level of 10 dS.m-1 salinity and the lowest was at the 6 dS.m-1. The inhibition percent were increased in vertical direction of rhizosphere developing (5-10)cm in tomato plant. The adding compost levels were varied by increasing or decreasing of enzyme activity according to rhizosphere development and it sites .
Keywords
Amidase
Bean Plants
Rhizoshere.
Tomato
Abstract
هدفت هذه الدراسة إلى الكشف عن فعالية إنزيم الأميديز خارج الخلية في اتجاهي النمو الرأسي والأفقي لمنطقة الجذور (0-5 و 5-10) سم . أجريت التجربة في كلية الزراعة / جامعة القادسية للموسم الربيعي 2013 ، استخدمت التربة الطينية الرملية وزرعت نباتات الطماطم (Lycopersicon Esculentum mill) والفاصوليا (Phaseolus Vulgaris L.) تحت مستويات الملوحة (بدون ملوحة 6 و 8 و 10) ديسي سيمنز.م-1 ومستويات السماد العضوي (0 و 10 و 20) ثوريوم.ساعة-1 وتفاعلاتهما تم استخدام التصميم العشوائي الكامل (CRD) بستة مكررات وتمت مقارنة متوسطات المعاملات باختبار L.S.D مستوى 5٪. وقد تلخصت النتائج على النحو التالي: 1- زاد نشاط الإنزيم بزيادة مستوى إضافة السماد العضوي (20 طن/هـ-1) وتفاعلاته مع مستويات الملوحة. 2- تباين نشاط الإنزيم في اتجاهات نمو الريزوسفير واختلفت النباتات في موقع أعلى نشاط، وكان نشاط الإنزيم في اتجاه نمو الريزوسفير الأفقي أعلى منه في الاتجاه الرأسي. 3- كان نشاط الإنزيم في ريزوسفير الطماطم أعلى منه في ريزوسفير الفاصوليا في جميع الاتجاهات الرأسية والأفقية للريزوسفير. 4- كانت أعلى نسبة تثبيط لنشاط الإنزيم عند مستوى ملوحة (10 ديسي سيمنز/م-1) وأقلها عند مستوى ملوحة (6 ديسي سيمنز/م-1). زادت نسبة التثبيط في الاتجاه الرأسي للريزوسفير النامية (5-10) سم في نبات الطماطم. تباينت مستويات إضافة السماد العضوي بزيادة أو نقصان نشاط الإنزيم وفقًا لتطور الريزوسفير ومواقعه.
Keywords
أميداز، الطماطم، نباتات الفاصوليا، منطقة الجذ