Abstract
Two experiments were conducted to assess the effect of different salt levels and irrigation periods on some reproductive characters and chemical properties of seeds of two peas ( Pisum sativum L.) cultivars; Alderman (tall cultivar) & Little marvel (short cultivar).The experiment included the use of drainage water at three salt levels: 2 , 4 , and 6 dsm-1 in addition to Al- Diwaniya river water (1.4 dsm-1) as a control treatment and three irrigation periods; 2 , 4 , or 6 days and the combination of the two factors. The measurements included: number of pods per plant, pod length, number of seeds per pod, fresh & dry weight of pods. Also some chemical properties of seeds such as percentage of carbohydrate, proteins and fibers were determined. The results showed that salt levels of 4 and 6 dsm-1 levels and the prolong of irrigation periods decreased significantly pods number and length in the two cultivars. Seeds number per pod also decreased significantly by using the 4 and 6 dsm-1 salt levels in Alderman while in Little Marvel cultivar all salt levels caused such a decrease. Irrigation periods had no effect. All salt treatments caused a pronounced reduction in fresh and dry weight of pods. The protein and carbohydrates percentage in seeds were decreased also due to the effect of all salt treatments in both cultivars while fiber percentage increased only in Alderman cultivar. Irrigation periods had no significant effect on the percentage of fibers, but lengthen the periods caused significant reduction in proteins and carbohydrates content. The combination of salts at 6 dsm-1 and irrigation every six days wasthe most negatively effective treatment in all parameters studied.
Abstract
أجريت تجربتان لتقييم تأثير مستويات مختلفة من الملح وفترات الري على بعض الصفات التناسلية والكيميائية لبذور صنفين من البازلاء (Pisum sativum L.) ؛ Alderman (صنف طويل) و Little marvel (صنف قصير). تضمنت التجربة استخدام مياه الصرف عند ثلاثة مستويات من الملح: 2 و 4 و 6 ديسيمتر -1 بالإضافة إلى مياه نهر الديوانية (1.4 ديسيمتر -1) كمعاملة تحكم وثلاث فترات ري ؛ 2 و 4 و 6 أيام والجمع بين العاملين. تضمنت القياسات: عدد القرون لكل نبات وطول القرون وعدد البذور لكل قرن ووزن القرون الطازج والجاف. كما تم تحديد بعض الخصائص الكيميائية للبذور مثل نسبة الكربوهيدرات والبروتينات والألياف. أظهرت النتائج أن مستويات الملح عند مستويات 4 و 6 ديسيمتر -1 وإطالة فترات الري أدت إلى انخفاض معنوي في عدد القرون وطولها في الصنفين. كما انخفض عدد البذور لكل قرن بشكل ملحوظ باستخدام مستويات الملح 4 و 6 ديسيمتر مكعب في صنف ألديرمان بينما تسببت جميع مستويات الملح في هذا الانخفاض في صنف ليتل مارفل. لم يكن لفترات الري أي تأثير. تسببت جميع معاملات الملح في انخفاض واضح في الوزن الطازج والجاف للقرون. انخفضت نسبة البروتين والكربوهيدرات في البذور أيضًا بسبب تأثير جميع معاملات الملح في كلا الصنفين بينما زادت نسبة الألياف فقط في صنف ألديرمان. لم يكن لفترات الري أي تأثير كبير على نسبة الألياف، لكن إطالة الفترات تسببت في انخفاض كبير في محتوى البروتينات والكربوهيدرات. كان الجمع بين الأملاح عند 6 ديسيمتر مكعب والري كل ستة أيام هو المعاملة الأكثر فعالية سلبية في جميع المعلمات المدروسة.