Abstract
Nodal explants of difficult-to-root Gordal olive were cultured on half-strength OM medium after surface sterilization with 15% NaOCl for 20 minutes. The in vitro-proliferated shoots were then submitted for 25 days to rooting trials including various concentrations of NAA and IBA and different half-strength rooting media as well.
Among the media tested during rooting stage, highest rooting percentage 62% found in both OM and MS half-strength media when both the growth substances were used, and 87.5 and 90% gained when IBA and NAA were added to the rooting media at 2 Mg/L each, respectively.
Highest number of roots 1.85 and highest root length 3.09 mm obtained with half-strength MS and OM media respectively, when IBA was used with these media. And IBA at 2 Mg/L in the rooting media gave the highest number of roots 2.5 with 4.13 mm length.
However, 2 Mg/L NAAin the rooting media gave 1.94 number of roots with length of 3.88 mm, while number of roots 1.38 with 2.79 length obtained with half- strength OM media when NAA was used in the rooting media .It is therefore concluded that best medium for in vitro rooting of Gordal microcuttings is half- strength OM supplemented with 2 mg/L of IBA.
Among the media tested during rooting stage, highest rooting percentage 62% found in both OM and MS half-strength media when both the growth substances were used, and 87.5 and 90% gained when IBA and NAA were added to the rooting media at 2 Mg/L each, respectively.
Highest number of roots 1.85 and highest root length 3.09 mm obtained with half-strength MS and OM media respectively, when IBA was used with these media. And IBA at 2 Mg/L in the rooting media gave the highest number of roots 2.5 with 4.13 mm length.
However, 2 Mg/L NAAin the rooting media gave 1.94 number of roots with length of 3.88 mm, while number of roots 1.38 with 2.79 length obtained with half- strength OM media when NAA was used in the rooting media .It is therefore concluded that best medium for in vitro rooting of Gordal microcuttings is half- strength OM supplemented with 2 mg/L of IBA.
Abstract
أستخدمت تقنية الزراعة النسيجية لتجذير الزيتون صنف كوردال صعب التجذير . تضمنت زراعة الأجزاء النباتية (العقد) على وسط OM بنصف قوة أملاح وذلك بعد تعقيمها باستخدام محلول هيبوكلورات الصوديوم NaOCl بتركيز 1.5% لفترة تعقيم 20 دقيقة ثم درس بعدها تأثير أوساط مختلفة وتراكيز مختلفة من الاوكسينات IBAو NAA على تجذير العقل الدقيقة الناتجة . أظهرت النتائج ان للوسط الغذائي اثر مهم في نسبة التجذير فقد أعطت الأوساط OMوMS نسبة تجذير بلغت 62% لكل منها مع كلا منظمي النمو . أما الـ IBA والـ NAA فقد أعطيا 87.5و 90% تجذير عند استخدامهما بتركيز 2 ملغم/لتر على التوالي وقد اعطى الوسط MS أعلى معدل عدد جذور بلغ 1.8 جذرا بينما اعطى الوسط OM اعلى اطوال الجذور بلغ 3.09 ملم عند استخدام الـ IBA في هذه الأوساط، في حين أعطى الـ IBA بتركيز 2 ملغم/ لتر معدل عدد جذور بلغ 2.50 جذرا ومعدل طول بلغ 4.13 ملم . وعند استخدام الـ NAA في الوسط الغذائي أعطي الوسط OMمعدل عدد جذور بلغ 1.38 جذرا ومعدل أطوال 2.79ملم، في حين بلغ معدل عدد الجذور 1.94 جذرا وبمعدل أطوال 3.88 ملم عند المعاملة التي استخدم بها الـ NAA بتركيز 2 ملغم/لتر. نستنتج من ذلك ان الوسط OM بنصف قوة الاملاح مضافا الية 2 ملغم / لتر IBA هو أنسب وسط لتجذير عقل الزيتون الدقيقة (صنف كوردال) خارج الجسم الحي .