Abstract
This study was aimed to determine the optimum conditions of urease extracted from different plant sources and evaluate its biochemical properties. Eighteen types of plants commonly used namely Tomato, Chickpea, Sesame, Mustard, Lebbeck, Watermelon, Soybean, Cotton, Male Iraqi berries, Female Iraqi berries, Indian berries, Pumpkin, Muskmelon, Legumes, Cowpea, Radish, Pisum and Phaseolus were taken and tested for the presence and activity of urease. Cotton (Gossypium barbadense) was selected as the plant source with highest specific enzymatic activity among them (2.51 U/mg protein) when extracted the enzyme after ground seeds using 0.15 M of tris base buffer pH 8.5 at a ratio 1:10 (w:v) for 15 min. Also the results showed that urease was stable in pH 8, and has the highest activity at 37 oC at 60 min of reaction time. .
Keywords
Cotton
Enzyme
extraction
plants
Abstract
هدفت الدراسة الحالية الى تحديد الظروف المثلى لاستخلاص انزيم اليورييز من مصادر نباتية مختلفة وتقييم خواصه الكيموحيوية، حيث تم اختبار ثمانية عشر نوعاً من النباتات شائعة الاستخدام لغرض اختيار النبات الامثل كمصدر لانزيم اليورييز وشملت (الطماطم، الحمص، السمسم، الخردل، اللبخ، البطيخ، فول الصويا، القطن، توت عراقي ذكر، توت عراقي انثى، توت هندي، القرع، الرقي ، باقلاء، لوبيا، الفجل ، بازلا، والفاصوليا). بينت النتائج ان نبات القطن هو الامثل من بين النباتات المنتخبة حيث أمتلك أعلى فعالية انزيمية 2.51 وحدة/ملغم بروتين عند استخلاص الانزيم من البذور المطحونة باستخدام 0.15 مولاري من محلول دارئ الترس برقم هيدروجيني 8.5 عند نسبة 10:1 (وزن: حجم) لمدة 15 دقيقة .كما أوضحت النتائج أن اليوريز كان مستقراً برقم هيدروجيني 8 وله أعلى نشاط عند 37 درجة مئوية خلال 60 دقيقه من فترة الحضانه.
Keywords
القطن، نباتات، انزيم، استخلاص