Abstract
The study has investigated the effects of three factors, which were feeding rate, the rotational speed, and the type of used hammers on the some important indicators that could reflecting the performance of the hammer mill. These indicators were: grinding fineness (%), productivity (Kg hr-1), and consumed energy (KW). The experiment parameters were organized using a Randomized Complete Design (CRD) with three replications. The results showed that by increasing the feeding rate from 2 cm up to 4 cm, the fineness of grinding, productivity and energy consumed for both crops increased. The results also indicated that by increasing the rotational speed, the productivity and energy consumption increased, while the speed of 2154 rpm achieved the fineness grinding of barley and corn. The results also indicated that the use of conventional hammer led to the highest value concerning the fineness of grinding, and to the highest energy consumptions for both crops, barley, and corn. As for productivity, the manufactured hammer led to the highest values for both crops. However, considering the triple interaction between the studied factors (grinding fineness, productivity, and consumed energy), the manufactured hammer led to the highest value in productivity.
Keywords
design
grinding hammer
mill
productivity
rotational speed
Abstract
اشتمل البحث على دارسة ثلاثة عوامل وهي معدل التغذية وسرعة الدوارن ونوع المطارق المستعملة وتأثيرها على بعض مؤش ارت أداء المجرشة المطرقية وكانت المؤش ارت الفنية المدروسة هي: نعومة الجرش (٪) و الإنتاجية )كغم / ساعة( والقدرة المستهلكة )كيلوواط(. تم تنظيم معاملات التجربة باستخدام تصميم القطاعات العشوائية الكاملة )CRD( بثلاثة مكرارت ، وأظهرت النتائج أنه بزيادة معدل التغذية من 2 سم إلى 4 سم ازدت نعومة الجرش والإنتاجية والقدرة المستهلكة لكلا المحصولين. كما أشارت النتائج إلى أن زيادة سرعة الدوارن أدت الى زيادة الإنتاجية والقدرة المستهلكة. بينما حققت السرعة 2154 دورة / دقيقة أعلى نعومة جرش للشعير والذرة الصف ارء. كما أشارت النتائج إلى أن استخدام المطرقة التقليدية أدى إلى تحقيق أعلى قيمة فيما يتعلق بنعومة الجرش وأعلى قدرة مستهلكة لكل من محصولي الشعير والذرة الصف ارء. أما بالنسبة للإنتاجية ، فقد أدت المطرقة المصنعة إلى الحصول على أعلى القيم لكلا المحصولين . ومع الأخذ بنظر الاعتبار التداخل الثلاثي بين العوامل المدروسة وتأثيرها في كل من ) نعومة الجرش ، الإنتاجية ، والقدرة المستهلكة( إذ أدت المطرقة المصنعة إلى الحصول على أعلى القيم في صفة الإنتاجية.
Keywords
إنتاجية
المجرشة المطرقية
تصميم
جرش
سرعة دوارن