Abstract
Background: Eucalyptus extracts and derivatives are natural substances with
potent antimicrobial properties. This study investigated the in- vitro effects of non-nutritive
sweeteners on the antifungal activity of alcoholic and aqueous Eucalyptus extracts against
Candida albicans, a common oral pathogen. Materials and Method: Ten isolates of Candida
albicans were isolated from dental students’ salivary samples. The alcoholic and aqueous
extracts were prepared from fresh Eucalyptus leaves using maceration. The sensitivity of
Candida albicans isolates to various concentrations of Eucalyptus extracts ranging from 50 to
250 (mg/mL) was evaluated via agar well diffusion method, while the agar streaking method
was used to assess the minimum fungicidal concentration (MFC). In addition, the effect of
non-nutritive sweeteners on the MFC of the extracts was investigated. Results: The Eucalyptus
extract-sensitive Candida albicans isolates showed an increase in inhibitory zone width with
increasing extract concentration. Regarding their antifungal effectiveness, clear disparities
were observed among extract concentrations. Against Candida albicans, the MFC for
Eucalyptus alcoholic extract was 75 mg/mL, but the MFC for Eucalyptus aqueous extract was
200 mg/mL. Notably, 15% stevia and 5% sucralose did not affect the antifungal effects of the
Eucalyptus alcoholic extract. The antifungal effectiveness of the aqueous Eucalyptus extract
against Candida albicans was unaffected by stevia and sucralose concentrations of up to 1%.
Conclusion: Significant antimicrobial action against Candida albicans is shown in Eucalyptus
extracts. Results indicated that stevia and sucralose at specific quantities could be utilized as
sweeteners for Eucalyptus extracts in an efficient manner without impairing the extracts’
antifungal activity.
potent antimicrobial properties. This study investigated the in- vitro effects of non-nutritive
sweeteners on the antifungal activity of alcoholic and aqueous Eucalyptus extracts against
Candida albicans, a common oral pathogen. Materials and Method: Ten isolates of Candida
albicans were isolated from dental students’ salivary samples. The alcoholic and aqueous
extracts were prepared from fresh Eucalyptus leaves using maceration. The sensitivity of
Candida albicans isolates to various concentrations of Eucalyptus extracts ranging from 50 to
250 (mg/mL) was evaluated via agar well diffusion method, while the agar streaking method
was used to assess the minimum fungicidal concentration (MFC). In addition, the effect of
non-nutritive sweeteners on the MFC of the extracts was investigated. Results: The Eucalyptus
extract-sensitive Candida albicans isolates showed an increase in inhibitory zone width with
increasing extract concentration. Regarding their antifungal effectiveness, clear disparities
were observed among extract concentrations. Against Candida albicans, the MFC for
Eucalyptus alcoholic extract was 75 mg/mL, but the MFC for Eucalyptus aqueous extract was
200 mg/mL. Notably, 15% stevia and 5% sucralose did not affect the antifungal effects of the
Eucalyptus alcoholic extract. The antifungal effectiveness of the aqueous Eucalyptus extract
against Candida albicans was unaffected by stevia and sucralose concentrations of up to 1%.
Conclusion: Significant antimicrobial action against Candida albicans is shown in Eucalyptus
extracts. Results indicated that stevia and sucralose at specific quantities could be utilized as
sweeteners for Eucalyptus extracts in an efficient manner without impairing the extracts’
antifungal activity.
Keywords
Candida albicans
Eucalyptus extract
Non-nutritive sweeteners
Stevia
Sucralose.
Abstract
الخلفية: يعتبر تجويف المدخل مرحلة حرجة في عالج قناة الجذر وقد يؤثر على الخطوات الالحقة للعالج. يهدف المفهوم الجديد لتحضير تجويف اللبية طفيف التوغل إلى الحفاظ على بنية األسنان
اهتما ًم كبي ًرا بمثل هذه السليمة من خالل الحفاظ على عاج األسنان السليم قدر اإلمكان بما في ذلك سقف حجرة اللب ، للحفاظ على األسنان من الكسر أثناء وبعد المعالجة اللبية. في حين أن هناك ا
التصاميم االفتتاحية للقبول في العديد من المنشورات ، ال يزال هناك نقص في األدلة العلمية لدعم تطبيق تصاميم تجويف الوصول الحديثة في الممارسة السريرية. تهدف إعادة العرض هذه إلى
فحص األدبيات الخاصة بالحد األدنى من تحضيرات تجويف الوصول بشكل نقدي ، وإبراز تأثير تصميمات تجويف الوصول طفيفة التوغل على جوانب مختلفة من معالجة قناة الجذر ، وتحديد
بحث إضافيًا. ً المجاالت التي تتطلب ا
البيانات: تم إجراء بحث إلكتروني عن مقاالت باللغة اإلنجليزية باستخدام قواعد البيانات التالية Scholar Google :و PubMed و .Gate Research تم استخدام الكلمات الرئيسية التالية:
"تجويف الوصول األقل بضعاً" ، "تجويف اللبية المحافظ" ، و "تصنيف تجويف الوصول."
اختيار الدراسة: تم اختيار 64 ورقة بحثية كانت األكثر صلة بالموضوعات في هذه المراجعة بين عامي 1969 و 26 فبراير .2022
االستنتاجات: يمكن تصنيف تجاويف الوصول طفيفة التوغل إلى تجاويف محافظة ، شديدة التحفظ ، وصول تروس ، تسوس ، تجاويف مدفوعة تصالحية. هناك نقص في الدليل على أن تجويف
الوصول طفيف التوغل يحافظ على مقاومة الكسر في األسنان المعالجة بشكل أسنان أكبر من تجاويف الوصول التقليدية. لم يكن هناك فرق في النسبة المئوية للجدران التي لم تمسها وإزالة الحطام
في األسنان ذات التجاويف المحافظة مقابل التجاويف التقليدية ، ومع ذلك ، نتج عن تجاويف تروس وتجاويف الوصول شديدة التحفظ ضعف كفاءة الري مقارنة باآلليات التقليدية. أي ًضا ، ارتبطت
مقاومة اإلجهاد الدوري السفلية لألدوات الدوارة وسد قناة الجذر بالفراغات بتجاويف وصول طفيفة التوغل. ال تزال الدراسات حول تجاويف الوصول طفيفة التوغل تحتوي على مجموعة واسعة
من العيوب المنهجية أو تسجل نتائج غير مرضية أو غير قاطعة. لذلك ، هناك حاجة إلى مزيد من البحث حول هذا الموضوع خاصة مع التقدم اليومي للتقنيات واألسلحة المستخدمة في عالج جذور
األسنان.
اهتما ًم كبي ًرا بمثل هذه السليمة من خالل الحفاظ على عاج األسنان السليم قدر اإلمكان بما في ذلك سقف حجرة اللب ، للحفاظ على األسنان من الكسر أثناء وبعد المعالجة اللبية. في حين أن هناك ا
التصاميم االفتتاحية للقبول في العديد من المنشورات ، ال يزال هناك نقص في األدلة العلمية لدعم تطبيق تصاميم تجويف الوصول الحديثة في الممارسة السريرية. تهدف إعادة العرض هذه إلى
فحص األدبيات الخاصة بالحد األدنى من تحضيرات تجويف الوصول بشكل نقدي ، وإبراز تأثير تصميمات تجويف الوصول طفيفة التوغل على جوانب مختلفة من معالجة قناة الجذر ، وتحديد
بحث إضافيًا. ً المجاالت التي تتطلب ا
البيانات: تم إجراء بحث إلكتروني عن مقاالت باللغة اإلنجليزية باستخدام قواعد البيانات التالية Scholar Google :و PubMed و .Gate Research تم استخدام الكلمات الرئيسية التالية:
"تجويف الوصول األقل بضعاً" ، "تجويف اللبية المحافظ" ، و "تصنيف تجويف الوصول."
اختيار الدراسة: تم اختيار 64 ورقة بحثية كانت األكثر صلة بالموضوعات في هذه المراجعة بين عامي 1969 و 26 فبراير .2022
االستنتاجات: يمكن تصنيف تجاويف الوصول طفيفة التوغل إلى تجاويف محافظة ، شديدة التحفظ ، وصول تروس ، تسوس ، تجاويف مدفوعة تصالحية. هناك نقص في الدليل على أن تجويف
الوصول طفيف التوغل يحافظ على مقاومة الكسر في األسنان المعالجة بشكل أسنان أكبر من تجاويف الوصول التقليدية. لم يكن هناك فرق في النسبة المئوية للجدران التي لم تمسها وإزالة الحطام
في األسنان ذات التجاويف المحافظة مقابل التجاويف التقليدية ، ومع ذلك ، نتج عن تجاويف تروس وتجاويف الوصول شديدة التحفظ ضعف كفاءة الري مقارنة باآلليات التقليدية. أي ًضا ، ارتبطت
مقاومة اإلجهاد الدوري السفلية لألدوات الدوارة وسد قناة الجذر بالفراغات بتجاويف وصول طفيفة التوغل. ال تزال الدراسات حول تجاويف الوصول طفيفة التوغل تحتوي على مجموعة واسعة
من العيوب المنهجية أو تسجل نتائج غير مرضية أو غير قاطعة. لذلك ، هناك حاجة إلى مزيد من البحث حول هذا الموضوع خاصة مع التقدم اليومي للتقنيات واألسلحة المستخدمة في عالج جذور
األسنان.