Abstract
The research was carried out in the fields of the College of Agricultural Technology / Mosul during the agricultural season (2021-2022), the research included two factors, the first is the aqueous extract of coriander seeds, as well as the comparison treatment, the second factor is the varieties of barley are (black local barley, white Rehan barley, lily barley), done The research used a randomized complete block design (RCBD) according to the factorial experiment system with three replications. At the end of the season, the data were recorded, and analyzed statistically using the computer according to the SAS program, and the different averages were distinguished by different alphabets, and the results were as follows: Significant superiority of coriander extract over the comparison treatment in traits: plant height (cm), and number of tillers. m-2, the length of the spike (cm), the number of grains in the spike and the grain yield (kg.m-2), and that the barley cultivar, Rehan, was significantly superior to the two cultivars, local black and Al-Zanbaqa in the following characteristics: Plant height (cm), number of tillers. m-2, number of grains in a spike, grain yield (kg. m-2). While the cultivar \\"Zanbaqa\\" was superior to the two cultivars, “local black\\" and \\"Rehan\\" in terms of spike length (cm). And that the interaction between coriander extract and barley Rehan was significantly superior to the rest of the interactions in traits: plant height (cm), number of tillers. m-2, spike length (cm), number of grains in the spike, grain yield (kg. m-2). And that the interaction between coriander extract and local black barley was significantly superior to the rest of the interactions in the characteristic of spike length
Abstract
نفذ البحث في حقول الكلية التقنية الزراعية / الموصل خلال الموسم الزراعي (2021 – 2022) , تضمن البحث عاملين الأول المستخلص المائي لبذورالكزبرة , فضلاً عن معاملة المقارنة , العامل الثاني أصناف الشعير هي (الشعير المحلي الاسود , الشعير ريحان الابيض , الشعير زنبقة) , نفذ البحث بإستخدام تصميم القطاعات العشوائية الكاملة (RCBD) على وفق نظام التجارب العاملية وبثلاث مكررات . وفي نهاية الموسم تم تسجيل البيانات , حللت إحصائيا بإستخدام الحاسوب على وفق برنامج SAS , وقد ميزت المتوسطات المختلفة بحروف هجائية مختلفة وكانت النتائج كما يأتي : التفوق المعنوي لمستخلص الكزبرة على معاملة المقارنة في الصفات : إرتفاع النبات (سم) , عدد الأشطاء .م-2 , طول السنبلة (سم) , عدد الحبوب في السنبلة و حاصل الحبوب (كغم . م-2 ) , وأن صنف الشعير ريحان تفوق معنويا على الصنفين المحلي الأسود والزنبقة في الصفات الآتية : إرتفاع النبات (سم) , عدد الأشطاء . م-2 , عدد الحبوب في السنبلة , حاصل الحبوب (كغم . م-2 ) . في حين تفوق الصنف زنبقة على الصنفين المحلي الأسود والريحان في صفة طول السنبلة (سم) . وأن التداخل بين مستخلص الكزبرة والشعير ريحان تفوق معنويا على بقية التداخلات في الصفات: إرتفاع النبات (سم) , عدد الأشطاء . م-2 , طول السنبلة (سم) , عدد الحبوب في السنبلة , حاصل الحبوب (كغم . م-2 ) . وأن التداخل بين مستخلص الكزبرة والشعير المحلي الأسود تفوق معنويا على بقية التداخلات في صفة طول السنبلة