Abstract
Synergistic action of probiotics and prebiotics (synbiotic) has been suggested to be more effective than the two separate components in the prevention and treatment of many intestinal and immune diseases. The present study aimed to examine the anti-inflammatory role of Fenugreek as synbiotic with Lactobacillus acidophilus against Escherichia coli. Twenty four adult males of Wister rats aged 3-4 months and weighted 200-250 gm were used and divided into 4 groups: 1st and 2nd groups were negative and positive control (C and C++) fed with basal diet, the 3rd group (T1) fed diet with Fenugreek seeds (5%) and the 4th group (T2) fed with the synbiotic Fenugreek seeds (5%) and L. acidophilus (5 × 108 CFU/ml) for 45 days. After that, enteritis was induced in rats of the C++, T1, and T2 groups by administrating 1 ml (2.5 × 106 CFU/ml) of enteropathogenic E. coli (EPEC O125:H6). The preventive role of prebiotic and synbiotic was evaluated depending on macro and microscopic duodenum pathological changes in correlation with butyric acid production for 7 days of infection. The results of the macro and microscopic scoring of enteritis revealed that the synergistic effects of the synbiotic in preventing E. coli enteritis was favored by an increase in goblet cells mucin secretion. This anti-inflammatory role was significantly increased by synbiotic and correlated with the production of butyric acid. The synbiotic improved the anti-inflammatory response of intestinal mucosa adaptive immunity via elevation of the IgA from plasma cells. In conclusion, the inclusion of nutritional supplements containing fibers that constitute a source of butyric acid production, such as Fenugreek seeds, would improve intestinal resistance to inflammation by acting as anti-inflammatory through improving intestinal lymphoid tissues and increasing the production of IgA.
Keywords
Butyric acid
E. coli
Enteritis
Fenugreek seeds
Synbiotic
Abstract
العمل التآزريللبريبايوتك والبروبيوتيك(سايموبيوتيك) اشار الى أكثر فعالية من المكونين المنفصلين في الوقاية والعلاج من العديد من الأمراض المعوية والمناعة. تطوير المكملات المتزامنة هو استراتيجية جديدة لتحسين العلاج والوقاية من الأمراض المتعلقة بالمناعة المعوية ، كان الهدف من هذه الدراسة هو فحص قدرة الأدوية المضادة للالتهابات للسايموبيوتيك من الحلبة والملبنة المحمضة ضد التهاب القولون المعوي عن طريق صفه إنتاج حمض البيوترك. أربعة وعشرون ذكرا منالفئرانالنامية التي تتراوح أعمارهم بين 3-4 أشهر ووزنها 200-250 جرامًا مقسمة إلى 4 مجموعات: المجموعة الأولى والثانية كانت مجموعات سيطرة سلبية وإيجابية (C وC++) تغذت على نظام غذائي أساسي ، المجموعة الثالثة (T1) تتغذى على البريبايوتك الحلبة 5٪ ، والمجموعة الرابعة (T2) تم تغذيتها بلسايموبيوتيكمن بذور الحلبة 5٪ و الملبنة المحمضة بجرعة (5 × 108 CFU / ml) لمدة 45 يومًا. بعد ذلك ، الفئران في المجاميع ++C و T1 و T2 يستحدث فيهن التهاب امعاء. توضح هذه التجربة الدور الوقائي لبذور الحلبة كبريبايوتك وفي السايموبيوتيكمع بكتريا الملبنة المحمضةلمدة 45 يومًا قبل التهاب الأمعاء تجريبيًا الذي يسببه بكتيرياالإشريكية القولونية ((EPEC O125: H6. تم تقييم الدور الوقائي للبريبايوتك وسايموبيوتيك اعتمادا على التغيرات المرضية العيانيه والمجهريةللاثني عشري في علاقه مع إنتاج حمض البيوترك. كشفت نتائج التقييم العياني والمجهريللالتهاب الأمعاء عن التأثيرات التآزرية للسايموبيوتيك في الوقاية من التهاب المعوي بسبب الإشريكية القولونيةالذي يتسمبزيادة إفراز المخاطللخلايا الكأسية. دور مضاد الالتهاب مرتبط مع انتاجحمض البيوتركوالذي زاد بشكل كبيربواسطه السايموبيوتيك. علاوة على ذلك ، السايموبيوتيكتحسن الاستجابة المضادة للالتهاب للمناعة المكتسبة للغشاء المخاطي المعوي عن طريق رفع الغلوبولين المناعيIgA الناتج من خلايا البلازما. الخلاصة ، إدراج المكملات الغذائية التي تحتوي على الألياف التي تشكل مصدرًا لإنتاج حمض البيوترك ، مثل بذور الحلبة التي تساهم في تحسين مقاومة الأمعاء للالتهاب من خلال العمل كمضاد للالتهاب عن طريق تحسين الأنسجة اللمفاوية المعوية وزيادة إنتاج الغلوبولين المناعي IgA.
Keywords
الإشريكية القولونيه
التهاب الامعاء
بذور الحلبة
حامض البيوترك
سايموبيوتيك