Abstract
COVID-l9 is considered a global health emergency, this disease mostly affects all individuals and its symptoms are similar to the common cold. The purpose of this study is to compare diabetic and non-diabetic patients in some biochemical tests of patients infected with COVID-l9. Of the l20 patients included in the study, 7l patients were male (59.l7%) and 49 were female (40.83%). The study showed that the highest percentage was in males with diabetes (63.33%), followed by non-diabetics (55.00%), without significant difference. As for the age group, the study appeared in the ages over 50 years, and it was most common among non-diabetics in addition to diabetes. Mean glucose was significantly different between the diabetic group and the non-diabetic group. For the diabetic group, the mean blood sugar was 229.22 ± 82.25mg/dl, while the mean blood sugar in the non-diabetic group was l32.25 ± 44.08 mg/dl. In addition, there was a significant difference in mean HbA1c between the diabetic and non-diabetic groups p < .001. For the diabetic group, the mean HbA1c was 7.5l ± l.27 %, but in the non-diabetic group, the mean HbA1c was 5.41 ± 0.73% .While there was a significant difference between the two groups with and without diabetes in the mean ferritin ratio p < .00l. For the diabetic group, the mean serum ferritin was 638.78 ± 327.78 ng/ml , although in the non-diabetic group, the mean serum ferritin was 393.74 ± 330.83 ng/ml.
There were no significant difference between the diabetic and non-diabetic group in the mean of D-dimer, urea, creatinine and uric acid, in the diabetic groups, the mean was 6.00 ± 5.80 ug/ml , 86.02 ± 64.27 mg/dl, 1.64+1.45mg/dl and 5.37 ± 3.11mg/dl, respectively.
While in the non-diabetic group, the mean was 5.82 ± 5.76 ug/ml, 74.68 ± 68.27mg/dl, 1.88 ± 2.62 mg/dl, and 4.86 ± 2.62 mg/dl , respectively.
There were no significant difference between the diabetic and non-diabetic group in the mean of D-dimer, urea, creatinine and uric acid, in the diabetic groups, the mean was 6.00 ± 5.80 ug/ml , 86.02 ± 64.27 mg/dl, 1.64+1.45mg/dl and 5.37 ± 3.11mg/dl, respectively.
While in the non-diabetic group, the mean was 5.82 ± 5.76 ug/ml, 74.68 ± 68.27mg/dl, 1.88 ± 2.62 mg/dl, and 4.86 ± 2.62 mg/dl , respectively.
Keywords
Creatinin
D-dimer
Ferritin
HbA1c
Non- diabetic mellitus
Type 2 diabetic mellitus
Uric acid
Abstract
يعتبر الكوفيد-19 حالة صحية عالمية طارئة ، يصيب هذا المرض في الغالب جميع الأفراد وتشبه اعراضه نزلات البرد. الغرض من هذه الدراسة هو المقارنة بين مرضى السكري وغير المصابين بمرض السكري في بعض الاختبارات البيوكيميائية للمرضى المصابين لكوفيد-19 . من بين 120 مريضًا شملتهم الدراسة 71 مريضًا من الذكور كانت نسبتهم (59.17٪) و 49 من الإناث كانت نسبتهم (40.83٪). اظهرت الدراسة ان اعلى نسبة كانت في الذكور فبالمصابين بمرض السكر كانت (63.33٪) و تليها غير المصابين بالسكري (55.00٪) و بدون فرق معنوي. اما في الفئة العمرية لظهرت الدراسة في الاعمار الاكثر من 50 عامًا كان الأكثر شيوعًا ضمن غير المصابين لداء السكري بالإضافة إلى مرض السكري .
كان متوسط السكر مختلفًا بشكل كبير بين مجموعة مرضى السكر ومجموعة غير المصابة بمرض السكر. بالنسبة لمجموعة مرضى السكر ، كان متوسط السكر في الدم 229.22 ± 82.25 ، بينما كان متوسط السكر في الدم في المجموعة غير المصابة بالسكري 132.25 ± 44.08.
بالإضافة إلى ذلك ، كان هناك اختلاف معنوي في متوسط HbA1c بين مجموعة مرضى السكر والمجموعات غير المصابة بالسكري p <.001. بالنسبة لمجموعة مرضى السكري ، كان معدل متوسط HbA1c 7.51 ± 1.27 ، ولكن في المجموعة غير المصابة بالسكري ، كان HbA1c بمتوسط 5.41 ± 0.73.
بينما كان هناك اختلاف معنوي بين المجموعتين المصابة بالسكري وغير المصابة بمرض السكر في متوسط نسبة الفيريتين p <.001. بالنسبة لمجموعة مرضى السكر ، كان متوسط الفيريتين في الدم 638.78 ± 327.78 ، على الرغم من المجموعة غير المصابة بالسكري ، كان متوسط الفيريتين في الدم 393.74 ± 330.83.
لم يكن هناك فرق معنوي بين مجموعة مرضى السكر وغير المصابة بداء السكري في متوسطات D-dimer واليوريا والكرياتينين وحمض البوليك ، أما بالنسبة لمجموعات مرضى السكري فمتوسط 6.00 ± 5.80 و 86.02 ± 64.27 و 5.29 ± 19.79 و 5.37 ± 3.11 على التوالي.
بينما في المجموعة غير المصابة بالسكري ، متوسط 5.82 ± 5.76 و 74.68 ± 68.27 و 1.88 ± 2.62 و 4.86 ± 2.62 على التوالي.
كان متوسط السكر مختلفًا بشكل كبير بين مجموعة مرضى السكر ومجموعة غير المصابة بمرض السكر. بالنسبة لمجموعة مرضى السكر ، كان متوسط السكر في الدم 229.22 ± 82.25 ، بينما كان متوسط السكر في الدم في المجموعة غير المصابة بالسكري 132.25 ± 44.08.
بالإضافة إلى ذلك ، كان هناك اختلاف معنوي في متوسط HbA1c بين مجموعة مرضى السكر والمجموعات غير المصابة بالسكري p <.001. بالنسبة لمجموعة مرضى السكري ، كان معدل متوسط HbA1c 7.51 ± 1.27 ، ولكن في المجموعة غير المصابة بالسكري ، كان HbA1c بمتوسط 5.41 ± 0.73.
بينما كان هناك اختلاف معنوي بين المجموعتين المصابة بالسكري وغير المصابة بمرض السكر في متوسط نسبة الفيريتين p <.001. بالنسبة لمجموعة مرضى السكر ، كان متوسط الفيريتين في الدم 638.78 ± 327.78 ، على الرغم من المجموعة غير المصابة بالسكري ، كان متوسط الفيريتين في الدم 393.74 ± 330.83.
لم يكن هناك فرق معنوي بين مجموعة مرضى السكر وغير المصابة بداء السكري في متوسطات D-dimer واليوريا والكرياتينين وحمض البوليك ، أما بالنسبة لمجموعات مرضى السكري فمتوسط 6.00 ± 5.80 و 86.02 ± 64.27 و 5.29 ± 19.79 و 5.37 ± 3.11 على التوالي.
بينما في المجموعة غير المصابة بالسكري ، متوسط 5.82 ± 5.76 و 74.68 ± 68.27 و 1.88 ± 2.62 و 4.86 ± 2.62 على التوالي.
Keywords
التحاليل= التراكمي لمرضى السكري
الفريتين
الكرياتنين
النوع الثاني من مرض السكري
اليورك اسد
غير مصابين بمرض السكري
و دي دايمر