Abstract
This work aimed to confirm "The influence Salmonella on community-health
(CH) and food-hygiene (FH) in raw-foods (RFs) and More-recent (MR) antibiotic
sensitivity patterns to Salmonella. In Taif, (KSA), the results was (35.0, 25.0, 17.5,
10.0, 7.5 and 5.0%) for Salmonella types (Non typhi group D, Para typhi group B,
Para typhi group A, Para typhi group C, Salmonella Spp and Enteritidis),
respectively. The effect of antibiotics were (CAX, CFT, C, CP, T/S and AM) as (98.8,
97.7, 87.3, 85.3, 65.7 and 48.5%) respectively. The scores were (100, 89.5, 84.0, 83.3,
76.5 and 66.7%) for Salmonella (Spp., Non typhi group D, Para typhi group B,
Enteritidis, Paratyphi group A and Paratyphi group C), respectively. The excellent
MR antibiotics were (CAX, CFT, C, CP and T/S), the effect ratios were given 100%.
The good MR antibiotics were (C, CP, CAX, T/S, CFT and AM), the effect ratios
were given (75-100%). The approved MR antibiotics were (Am, T/S, C and CP), the
effect ratios were given (50-75%). The not approved MR antibiotics were (AM, T/S
and AM), the effect ratios were given (under 50%). That concluded must take the
hygienic precautions and healthy measures such as non-use of antibiotics in animal
and bird rations, monitoring of (slaughter-houses, grocery, stores, fast food shops and
their employees), making "Rapid Treatment System" for infected individuals is
recommended. The "Protective Medicine Unit" and "Municipals Unit" belong to
MOH must be immediately follow the food bacterial contamination sources for
healthy eradication that to protect the CH and FH.
(CH) and food-hygiene (FH) in raw-foods (RFs) and More-recent (MR) antibiotic
sensitivity patterns to Salmonella. In Taif, (KSA), the results was (35.0, 25.0, 17.5,
10.0, 7.5 and 5.0%) for Salmonella types (Non typhi group D, Para typhi group B,
Para typhi group A, Para typhi group C, Salmonella Spp and Enteritidis),
respectively. The effect of antibiotics were (CAX, CFT, C, CP, T/S and AM) as (98.8,
97.7, 87.3, 85.3, 65.7 and 48.5%) respectively. The scores were (100, 89.5, 84.0, 83.3,
76.5 and 66.7%) for Salmonella (Spp., Non typhi group D, Para typhi group B,
Enteritidis, Paratyphi group A and Paratyphi group C), respectively. The excellent
MR antibiotics were (CAX, CFT, C, CP and T/S), the effect ratios were given 100%.
The good MR antibiotics were (C, CP, CAX, T/S, CFT and AM), the effect ratios
were given (75-100%). The approved MR antibiotics were (Am, T/S, C and CP), the
effect ratios were given (50-75%). The not approved MR antibiotics were (AM, T/S
and AM), the effect ratios were given (under 50%). That concluded must take the
hygienic precautions and healthy measures such as non-use of antibiotics in animal
and bird rations, monitoring of (slaughter-houses, grocery, stores, fast food shops and
their employees), making "Rapid Treatment System" for infected individuals is
recommended. The "Protective Medicine Unit" and "Municipals Unit" belong to
MOH must be immediately follow the food bacterial contamination sources for
healthy eradication that to protect the CH and FH.
Keywords
CH
FH
MR
RF
Salmonella
Spp
Abstract
یھدف ھذا العمل إلى تأكید "التأثیر على صحة المجتمع والغذاء عن طریق عزل السالمونیلا من الأغذیة الخام
وأحدث أنماط الحساسیة للمضادات الحیویة، الطائف، المملكة العربیة السعودیة"، بینت النتیجة لوجود انواع
Non typhi group D, Para ) : السالمونیلا بنسبة ( ٣٥.٠ و ٢٥.٠ و ١٧.٥ و ١٠.٠ و ٧.٥ و ٥.٠ ٪) لكلا من
علي التوالي. (typhi group B, Para typhi group A, Para typhi group C, Spp and Enteritidis
،٩٧.٧ ، حیث بلغت النسب ( ٩٨.٨ (CAX, CFT, C, CP, T/S and AM) كان تأثیر المضادات الحیویة (٪ ٧٦.٥ و ٦٦.٧ ،٨٣.٣ ،٨٤.٠ ،٨٩.٥ ، ٤٨.٥ ٪) على التوالي، وكانت النتائج ( ١٠٠ ،٦٥.٧ ،٨٥.٣ ،٨٧.٣
Spp., Non typhi group D, Para typhi group B, Enteritidis, Paratyphi ) على انواع السالمونیلا
CAX, ) علي التوالي، كانت المضادات الحیویة شدیدة الحساسیة (group A and Paratyphi group C
C, CP, ) ١٠٠ ٪)، وكانت المضادات الحیویة المعتمدة - أعطت نسب التأثیر ( ٧٥ (CFT, C, CP and T/S
٧٥ ٪). كانت المضادات الحیویة المقاومة لھا - أعطیت نسب التأثیر ( ٥٠ (CAX, T/S, CFT and AM
أعطیت نسب التأثیر (أقل من ٥٠ ٪). نوصي أن تتخذ الاحتیاطات الصحیة (Am, T/S, C and CP) البكتیریا
والتدابیر الصحیة مثل عدم استخدام المضادات الحیویة في علائق الحیوانات والطیور ومراقبة (المسالخ، البقالة،
المخازن، محلات الوجبات السریعة وموظفیھا)، عمل "نظام المعالجة السریعة" لمرضي السالمونیلا، یجب علي
"وحدة الطب الوقائي" و "وحدة البلدیات" التي تنتمي إلى وزارة الصحة متابعة سریعة لمصادر التلوث البكتیري
للغذاء للقضاء الصحي علي المصدر، ذلك لحمایة صحة المجتمع والاغذیة.
وأحدث أنماط الحساسیة للمضادات الحیویة، الطائف، المملكة العربیة السعودیة"، بینت النتیجة لوجود انواع
Non typhi group D, Para ) : السالمونیلا بنسبة ( ٣٥.٠ و ٢٥.٠ و ١٧.٥ و ١٠.٠ و ٧.٥ و ٥.٠ ٪) لكلا من
علي التوالي. (typhi group B, Para typhi group A, Para typhi group C, Spp and Enteritidis
،٩٧.٧ ، حیث بلغت النسب ( ٩٨.٨ (CAX, CFT, C, CP, T/S and AM) كان تأثیر المضادات الحیویة (٪ ٧٦.٥ و ٦٦.٧ ،٨٣.٣ ،٨٤.٠ ،٨٩.٥ ، ٤٨.٥ ٪) على التوالي، وكانت النتائج ( ١٠٠ ،٦٥.٧ ،٨٥.٣ ،٨٧.٣
Spp., Non typhi group D, Para typhi group B, Enteritidis, Paratyphi ) على انواع السالمونیلا
CAX, ) علي التوالي، كانت المضادات الحیویة شدیدة الحساسیة (group A and Paratyphi group C
C, CP, ) ١٠٠ ٪)، وكانت المضادات الحیویة المعتمدة - أعطت نسب التأثیر ( ٧٥ (CFT, C, CP and T/S
٧٥ ٪). كانت المضادات الحیویة المقاومة لھا - أعطیت نسب التأثیر ( ٥٠ (CAX, T/S, CFT and AM
أعطیت نسب التأثیر (أقل من ٥٠ ٪). نوصي أن تتخذ الاحتیاطات الصحیة (Am, T/S, C and CP) البكتیریا
والتدابیر الصحیة مثل عدم استخدام المضادات الحیویة في علائق الحیوانات والطیور ومراقبة (المسالخ، البقالة،
المخازن، محلات الوجبات السریعة وموظفیھا)، عمل "نظام المعالجة السریعة" لمرضي السالمونیلا، یجب علي
"وحدة الطب الوقائي" و "وحدة البلدیات" التي تنتمي إلى وزارة الصحة متابعة سریعة لمصادر التلوث البكتیري
للغذاء للقضاء الصحي علي المصدر، ذلك لحمایة صحة المجتمع والاغذیة.