Abstract
A microbial study conducted for a number of flour samples (30 samples) Uses in the bakery ovens in various areas of the city of Baghdad, by used the conventional methods used in laboratories in microbial tests and compared with the modern techniqueby usedof BacTrac Device 3400 equipped from SY-LAB Impedance analysersAustrian company.The results of two ways showed (The conventional way and BacTrac Device test)that the total counts of aerobic bacteria, coliform bacteria, StaphylococcusSpp. bacteria, Bacillus cereus bacteria and yeasts and molds,Most of them were within the permissible borders in the Iraqi standard for grain and its products With free samples from SalmonellaSpp. bacteria, and that the screening by BacTrac device are shorten the time and effort in the implementation of the microbial screening process and the results obtained from it was very accurate and approach with the results obtained from conventional tests .
Keywords
BacTrac Device 3400.
flour
Microbial contamination
Abstract
أجريت دراسة ميكروبية لـ30 عينة من الطحين المستعمل في المخابز والأفران في مختلف مناطق مدينة بغداد، استعملت الطريقة المختبرية المتبعة في الفحوصات الميكروبية وقورنت بالتقانة الحديثة بوساطة جهاز3400 BacTrac المجهز من شركة SY-LAB Impedance Analysers النمساوية، وأظهرت النتائج ان العدد الكلي للبكتريا الهوائية وبكتريا القولون وبكتريا المكورات العنقودية وبكتريا Bacillus cereus والخمائر والأعفان كانت معضمها ضمن الحدود المسموح بها في المواصفة القياسية العراقية للحبوب ومنتجاتها مع خلو العينات من بكتريا spp.Salmonella كما ان الفحص بجهاز3400 BacTrac قد اختصر الوقت والجهد في تنفيذ عملية الفحص، كما كانت النتائج المستحصل عليها منه دقيقة جداً ومقاربة للنتائج التي أظهرتها الفحوصات التقليدية.
Keywords
تلوث ميكروبي، طحين، جهاز BacTrac.