Abstract
This work aims to study extraction of essential oil (EO) from peppermint leaves using hydro-distillation methods. The peppermint oil extraction with hydro-distillation method studied the effect of the extraction temperature on the yield of peppermint oil. Besides, it also studied the kinetics during the extraction process. The second-order mechanism was adopted in the model of hydro-distillation to estimate many parameters such as the initial extraction rate, capacity of extraction, the constant rat of extraction at various temperatures and activation energy. The results showed that the extraction process is a spontaneous process, since the Gibbs free energy has a negative value at all studied temperatures. For example the Gibbs free energy at (70, 80, 90, and 100 ºC)were (-2.93, -3.84, -4.75, -5.66) respectively.
Keywords
Arrhenius equation
enthalpy change
entropy change
Gibbs free energy
hydro-distillation
Peppermint leaves
Abstract
هذه الدراسة تهدف الى استخلاص الزيوت الطيارة من اوراق النعناع بطريقة التقطير المائي. استخلاص زيت النعناع بطريقة التقطير المائي درست تاثير درجة حرارة الاستخلاص على كمية الزيت المنتجة.
كذلك تم دراسة حركية التفاع لعملية الاستخلاص . بعد ذلك عملية التقطير المائي بالاعتماد على ميكانيكية الموديل من الدرجة الثانية قد درست لحساب ثابت معدل الاستخلاص و قدرة الاستخلاص في حالة الاشباع و معدل الاستخلاص الأولي مع درجات حرارة وطاقة التنشيط المختلفة. أظهرت النتائج أن عملية الاستخلاص هي عملية تلقائية ، لأن طاقة جبس الحرة لها قيمة سالبة في جميع درجات الحرارة المدروسة. على سبيل المثال ، كانت طاقة جبسالحره عند (70 ، 80 ، 90 ، و 100 مº) هي (-2.93 ، -3.84 ، -4.75 ، -5.66) على التوالي.
كذلك تم دراسة حركية التفاع لعملية الاستخلاص . بعد ذلك عملية التقطير المائي بالاعتماد على ميكانيكية الموديل من الدرجة الثانية قد درست لحساب ثابت معدل الاستخلاص و قدرة الاستخلاص في حالة الاشباع و معدل الاستخلاص الأولي مع درجات حرارة وطاقة التنشيط المختلفة. أظهرت النتائج أن عملية الاستخلاص هي عملية تلقائية ، لأن طاقة جبس الحرة لها قيمة سالبة في جميع درجات الحرارة المدروسة. على سبيل المثال ، كانت طاقة جبسالحره عند (70 ، 80 ، 90 ، و 100 مº) هي (-2.93 ، -3.84 ، -4.75 ، -5.66) على التوالي.
Keywords
التقطير المائي ، الاستخلاص ، معادلة أرينيوس ، تغيير الإنتروبيا ، التغير الحراري ، طاقة كبس الحره
ورق النعناع