Abstract
The study was conducted at Horticultural Research Station affiliated to the Ministry of Agriculture / General Company for Horticulture, 45 km South of Baghdad for the period from March 2018 to September 2018 to investigate the effect of bunch covering with different colors of polyethylene and gibberelline spray on some physical and yield of date palm fruits cv.Braim. the coverage treatments included four levels and included, (control) unbagged bunches, bunches covering with transparent perforated polyethylene, bunches covering with perforated blue polyethylene and bunches covering with perforated black polyethylene, on the other hand, spraying bunches with gibberelline included three concentration (control) spray bunch with distilled water, spray bunch with gibberelline 75mg.l-1 and spray bunch with gibberelline 150mg.l-1. A factorial experiment performed within Randomized Complete Block Design with three replicates. The results showed that coverage treatments with polyethylene significantly affected on most of physical characteristics of fruits, perforated black polyethylene achieved the highest value of the fruit length, fruit flesh weight, while it gave the highest value of the fruit diameter, fruit weight and fruit maturity rate, also, perforated blue polyethylene and perforated black polyethylene resulted in an increase in the yield weight and significantly reduced fruits drop rate in comparision with (control). GA3 spray was significantly affected in most of physical chracteristics, especially 150mg.l-1 which led to an increase in fruit length, fruit diameter, fruit flesh weight, fruit weight and yield weight, while reduced the fruits drop and fruit maturity rate in comparison with (control).
Abstract
أجُريت الدراسة في محطة أبحاث البستنة في اللطيفية التابعة لوزارة الزراعة / دائرة البستنة التي تبعد 45 كلم جنوبي بغداد للمدة من شهر آذار 2018 لغاية شهر أيلول 2018 لمعرفة تأثير تغطية عذوق نخيل التمر بألوان مختلفة من البولي أثيلين ورش العذوق بالجبرلين والتداخل بينهما في بعض الصفات الثمرية والحاصل لنخيل التمر صنف بريم ، وشَمِلت° معاملات التغطية أربعة مستويات وتضمنت بدون تغطية العذوق (معاملة المقارنة )، تغطية العذوق بالبولي اثيلين شفاف مثقب، تغطية العذوق بالبولي اثيلين أزرق مثقب وتغطية العذوق بالبولي اثيلين اسود مثقب، اما رش العذوق بالجبرلين فتضمن ثلاثة تراكيز شملت رش العذوق بالماء المقطر(معاملة المقارنة ) رش العذوق بالجبرلين بتركيز75 ملغم.لتر1- ورش العذوق بالجبرلين بتركيز 150 ملغم.لتر1- ، نفذت التجربة وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة وبثلاثة مكررات ، وأظهرت النتائج أن معاملات التغطية بالبولي اثيلين أثرت معنويا ً في أغلب الصفات الفيزيائية للثمار إذ حققت معاملة التغطية بالبولي اثيلين اسود مثقب أعلى قيمة لطول الثمرة و وزن لحم الثمرة في حين حققت معاملة التغطية بالبولي اثيلين ازرق مثقب اعلى قيمة لصفة قطر الثمرة ، وزن الثمرة ونسبة نضج الثمار كما أدت معاملتي التغطية بالبولي اثيلين الازرق والاسود ومن دون فرق معنوي إلى زيادة وزن الحاصل وخفض نسبة تساقط الثمار قياساً بمعاملة المقارنة (بدون تغطية )، كما أثرّ الرش بالجبرلين معنوياً في اغلب الصفات الطبيعية للثمار لاسيما التركيز 150 ملغم.لتر1- الذي ادى الى زيادة معنوية في طول الثمرة ، قطر الثمرة، وزن لحم الثمرة، وزن الثمرة ووزن الحاصل ، في حين قللت المعاملة المذكورة انفاً من نسبة تساقط الثمار وخفضّت° من نسبة نضج الثمار قياسا ً بمعاملة المقارنة ( رش العذوق بالماء المقطر)