Abstract
This study aimed to examine how including dietary dried rosemary leaves (DRL) of Holstein bulls affects methane production and certain rumen fluid characteristics in vitro. Rumen fluid was obtained from newly slaughtered calves and used in two separate trials: one for gas production and another for digestion. In the trials, two diets were implemented. The first was the standard diet for bulls, consisting of a concentrate diet and alfalfa hay (control group). The second diet included the addition of 250 g DRL to the essential diet. There was a significant decrease (P≤0.01) in methane and N-NH3 production, as well as in the ratio between unsaturated fatty acids (USF) and saturated fatty acids in the rosemary group compared to the control. In the first trial, the concentrations of both volatile and non-volatile fatty acids as well as the total USF increased significantly (P≤0.01) in the rosemary group compared to the control group. In the second trial, there was a significant increase (P≤0.01) in the digestibility of dry and organic matters and in metabolizable energy in the rosemary group. There was a decrease in the population of protozoa in the rosemary group compared to the control group. The addition of DRL can be seen as beneficial in modifying rumen fermentation. This can lead to a reduction in methane production and an improvement in rumen fermentation traits. As a result, there is an increase in the undegradable protein in the rumen that enters the small intestine. This ultimately means that more amino acids are available for production, and methane emissions from bulls can be reduced, contributing to sustainable agricultural development goals.
Keywords
المجترات، الميثان، الإضافات الغذائية، الأحماض الدهنية الطيارة، الاحتباس الحراري العالمي، الزراعة المستدامة
Abstract
هدفت هذه الدراسة إلى بيان تأثير إضافة أوراق إكليل الجبل المجففة إلى عليقة ثيران هولشتاين في إنتاج الميثان وبعض خصائص سائل الكرش مختبرياً. تم الحصول على سائل الكرش من العجول المذبوحة حديثًا واستخدامه في تجربتين منفصلتين: واحدة لإنتاج الغازات والأخرى للهضم. تم استخدام عليقتين، الأولى هي العليقة القياسية للثيران والتي تكونت من العليقة المركزة ودريس الجت (مجموعة السيطرة) والثانية التي تضمنت إضافة 250 جرام من أوراق إكليل الجبل المجففة للعليقة الاساسية. انخفض ((P≤0.01 انتاج الميثان و N-NH3 والنسبة بين الاحماض الدهنية غير مشبعة (USF): المشبعة في مجموعة اكليل الجبل مقارنة مع مجموعة السيطرة. ازدادت تراكيز الاحماض الطيارة وغير الطيارة ومجموع USF لدى مجموعة الاكليل مقارنة مع مجموعة السيطرة (تجربة 1). ازداد معامل هضم المادة الجافة والعضوية والطاقة المتأيضة ( (P≤0.01مع انخفاض اعداد البروتوزوا لدى مجموعة اكليل الجبل مقارنة مع السيطرة (تجربة2). أن إضافة أوراق إكليل الجبل المجففة استطاعت تعديل تخمر الكرش بشكل إيجابي من خلال تقليل إنتاج غاز الميثان وتحسين تخمرات الكرش، وهذا يؤدي إلى زيادة البروتين غير المتحلل في الكرش الذي يدخل الأمعاء الدقيقة، مما يعني توفر المزيد من الأحماض الأمينية للإنتاج وتقليل انبعاث الميثان من الثيران لتحقيق أهداف التنمية الزراعية المستدامة.
Keywords
feed additives
global warmer
methane
Ruminants
sustainable agriculture
volatile fatty acid