Abstract
The objective of this study was to evaluate the benefit of magnetically treated water (MTW) using in Awassi ewe’s farm during pre- and post-partum on lactating and some blood biochemical traits determination. This experiment was carried out in a private sheep raising sector, from September to December of 2021. Twenty-four Awassi ewes at 120-d of gestation, age 2.5-3-year, live weight of 50-55 kg, the ewes were distributed on four treatments: T0 the control (served drinking well water), T1 (magnetized water by using a device at strength 2000 gauss), T2 (magnetized water by using a device at strength 4000 gauss) and T3 (magnetized water by using a device at strength 6000 gauss).
The results of using magnetically treated water led to increasing milk yield, improving milk physical (freezing point, PH) and chemical (fat, protein, lactose, SNF) characteristics, also improving the blood biochemical parameters concentration (total protein, HDL, oxidative enzyme LDH- Lactate dehydrogenase), however the MTW treatments led to decreasing the concentration of (creatinine, RBS (Glucose), total cholesterol (TCH), LDL and triglycerides (TG), enzymes: AST, ALT and ALP) concentrations at both pre- and post-partum periods in the all treatments of MTW compared with control T0. Finally, the results of 6000 gauss treated water show separatory then 4000 gauss in all parameters of the study
The results of using magnetically treated water led to increasing milk yield, improving milk physical (freezing point, PH) and chemical (fat, protein, lactose, SNF) characteristics, also improving the blood biochemical parameters concentration (total protein, HDL, oxidative enzyme LDH- Lactate dehydrogenase), however the MTW treatments led to decreasing the concentration of (creatinine, RBS (Glucose), total cholesterol (TCH), LDL and triglycerides (TG), enzymes: AST, ALT and ALP) concentrations at both pre- and post-partum periods in the all treatments of MTW compared with control T0. Finally, the results of 6000 gauss treated water show separatory then 4000 gauss in all parameters of the study
Keywords
Blood traits
ewe
magnetic water
milk traits
serum hormones and enzymes..
Abstract
الهدف من هذه الدراسة هو تقييم فائدة الماء المعالج مغناطيسيا (MTW) التي استخدمت في مزرعة النعاج العواسية خلال فترة قبل و بعد الولادة وتأثيرها على مكونات الحليب وتحديد بعض الصفات البيوكيميائية في الدم. أجريت هذه التجربة في مزرعة لتربية الأغنام قطاع خاص في الفترة من أيلول إلى كانون الأول من عام 2021. تم توزيع 24 نعجة عواسية بعمر 120 يوم من الحمل ، تتراوح أعمارهم بين 2.5-3 سنوات ، ووزن حي من 50-55 كجم ، تم توزيع النعاج عشوائيا على أربعة معاملات: T0 السيطرة (ماء البئر) ، T1 (ماء ممغنط باستخدام جهاز بقوة 2000 غاوس) ، T2 (ماء ممغنط باستخدام جهاز بقوة 4000 غاوس) و T3 (ماء ممغنط باستخدام جهاز بقوة 6000 جاوس).
أدت نتائج استخدام المياه المعالجة مغناطيسيًا إلى زيادة إنتاج الحليب ، وتحسين خصائص الحليب الفيزيائية (درجة التجمد، PH) والكيميائية (الدهون ، البروتين ، اللاكتوز ، SNF) ، وكذلك تحسين تركيز الصفات الكيموحيوية للدم (البروتين الكلي ، HDL ، الإنزيم المؤكسد LDH- اللاكتات ديهيدروجينيز) ، إلا أن معاملات MTW أدت إلى تقليل تركيز (الكرياتينين ، RBS (الجلوكوز) ، الكوليسترول الكلي (TCH) ، LDL والدهون الثلاثية (TG) ، الإنزيمات: AST ، ALT و ALP) في فترة ما بعد الولادة في جميع معاملات MTW مقارنة مع التحكم T0. أخيرًا ، أظهرت نتائج 6000 جاوس المياه المعالجة مغناطيسيا ثم 4000 جاوس في جميع معاملات الدراسة.
أدت نتائج استخدام المياه المعالجة مغناطيسيًا إلى زيادة إنتاج الحليب ، وتحسين خصائص الحليب الفيزيائية (درجة التجمد، PH) والكيميائية (الدهون ، البروتين ، اللاكتوز ، SNF) ، وكذلك تحسين تركيز الصفات الكيموحيوية للدم (البروتين الكلي ، HDL ، الإنزيم المؤكسد LDH- اللاكتات ديهيدروجينيز) ، إلا أن معاملات MTW أدت إلى تقليل تركيز (الكرياتينين ، RBS (الجلوكوز) ، الكوليسترول الكلي (TCH) ، LDL والدهون الثلاثية (TG) ، الإنزيمات: AST ، ALT و ALP) في فترة ما بعد الولادة في جميع معاملات MTW مقارنة مع التحكم T0. أخيرًا ، أظهرت نتائج 6000 جاوس المياه المعالجة مغناطيسيا ثم 4000 جاوس في جميع معاملات الدراسة.
Keywords
المياه المغناطيسية ، النعجة ، صفات الحليب ، صفات الدم ، هرمونات المصل والإنزيمات.