Abstract
The current experiment has been conducted at a plastic house belongs to the College of Agriculture / university of Al-Qadisiya during the growing season 2012-2013 to study the effect of spraying seaweed extract at 0, 3, and 6 ml.L-1 and amino acids at 0, 400, and 800 mg. L-1 and their combination on some floral and fruits characters of two cultivars of sweet pepper Capsicum annuum L. cv. Flavio F1 and California wonder. Results show that there is a significant increase in flowers number per plant (51.14 and 33.99) and fruit set (70.99 and 60.30) for Flavio F1 and California wonder, respectively, due to the use of sea weed extract at 6 ml. L-1. Using amino acids at 800 mg. L-1 have the same effect. Also, fruit number, weight and volume, vitamin C content, total soluble solids and total sugars are significantly increased at the highest concentrations of sea weed extract (23.26, 119.70 gm, 438.94 cm3, 49.47 mg/100 ml fresh weight, 9.03% and 5.27, respectively for Flavio F1 cultivar and 16.41, 76.31 gm, 146.93 cm3, 31.03 mg/100 ml fresh weight, 5.84% and 4.50, respectively for California wonder cultivar). Same results show the highest concentration of the amino acids. As for the interactions, the combination of seaweed extract at 6 ml. L-1 and amino acids at 800 mg. L-1 give the highest values for all the parameters measured in comparison with the control treatment.
Keywords
amino acids
and Total sugars
Flowers Number
Fruit set. Vitamin C
Seaweed
Sweet Pepper
Abstract
أجريت التجربة الحالية في بيت بلاستيكي تابع لكلية الزراعة / جامعة القادسية خلال موسم النمو 2012-2013 لدراسة تأثير رش مستخلص الأعشاب البحرية بتركيزات 0 و 3 و 6 مل. لتر-1 والأحماض الأمينية بتركيزات 0 و 400 و 800 ملغ. لتر-1 ومخاليطهما في بعض الصفات الزهرية والثمرية لصنفين من الفلفل الحلو Capsicum annuum L. صنف Flavio F1 و California wonder. أظهرت النتائج أن هناك زيادة معنوية في عدد الأزهار للنبات (51.14 و 33.99) وعقد الثمار (70.99 و 60.30) لصنف Flavio F1 و California wonder على التوالي نتيجة لاستخدام مستخلص الأعشاب البحرية بتركيز 6 مل. لتر-1. وكان لاستخدام الأحماض الأمينية بتركيز 800 ملغ. لتر-1 نفس التأثير. كما زاد عدد الثمار ووزنها وحجمها ومحتوى فيتامين سي والمواد الصلبة الذائبة الكلية والسكريات الكلية بشكل ملحوظ عند أعلى تركيزات من مستخلص الأعشاب البحرية (23.26، 119.70 جم، 438.94 سم3، 49.47 مجم/100 مل وزن طازج، 9.03٪ و 5.27، على التوالي لصنف فلافيو F1 و 16.41، 76.31 جم، 146.93 سم3، 31.03 مجم/100 مل وزن طازج، 5.84٪ و 4.50، على التوالي لصنف كاليفورنيا وندر). تظهر نفس النتائج أعلى تركيز للأحماض الأمينية. أما بالنسبة للتفاعلات، فإن تركيبة مستخلص الأعشاب البحرية بتركيز 6 مل. لتر-1 والأحماض الأمينية بتركيز 800 مجم. لتر-1 تعطي أعلى القيم لجميع المعلمات المقاسة بالمقارنة مع معاملة التحكم.
Keywords
الفلفل الحلو، الأعشاب البحرية، الأحماض الأمين