Abstract
The incidence of antibiotic residues in meat is considered a serious hazard to public health. This work was conducted to
survey the incidence of antibiotics residues among lambs' meats and mutton in Erbil city. The effect of thermal processing on
residues was also addressed. From July to December 2018, a total of 280 samples were collected from butcher shops in Erbil
city and analyzed microbiologically in plates pre-inoculated with Bacillus subtilis by direct and extraction methods. The overall
incidence of antibiotics residues was 10.4% and 13.2% according to direct and extraction methods respectively. The highest
incidence rate was detected in December 22.2%. We found that thermal processing, cooking for 45 minutes leads to the
conversion of antibiotic residues into completely inactive residues against the bactericidal bacteria. In conclusion, the presence
of antibiotic residue among sheep meats in the city of Erbil is high and their persistence is easily eliminated by cooking
survey the incidence of antibiotics residues among lambs' meats and mutton in Erbil city. The effect of thermal processing on
residues was also addressed. From July to December 2018, a total of 280 samples were collected from butcher shops in Erbil
city and analyzed microbiologically in plates pre-inoculated with Bacillus subtilis by direct and extraction methods. The overall
incidence of antibiotics residues was 10.4% and 13.2% according to direct and extraction methods respectively. The highest
incidence rate was detected in December 22.2%. We found that thermal processing, cooking for 45 minutes leads to the
conversion of antibiotic residues into completely inactive residues against the bactericidal bacteria. In conclusion, the presence
of antibiotic residue among sheep meats in the city of Erbil is high and their persistence is easily eliminated by cooking
Keywords
Antibiotic residues
Erbil
Iraq
lamb meat
Mutton
Abstract
يُعد تواجد بقايا المضادات الحيوية في اللحم خطر ا كبير ا على الصحة العامة للمجتمع . لقد هدفت هذه الدراسة لتقصي تواجد بقايا
المضادات الحيوية في لحوم الخراف اليافعة والبالغة في مدينة اربيل . وكذلك دراسة تأثير المعاملة الحرارية على بقاء هذه المركبات في
اللحم . ففي الفترة الزمنية ما بين تموز وكانون الأول 2018 ، تم جمع 280 عينة لحم من محلات القِصابة وحُللت مايكروبايولوجي ا للكشف
عن تواجد بقايا المضادات الحيوية في أوساط زرعية ملقحة مسبق ا ببكتيريا Bacillus subtilis من خلال الطريقة المباشرة وطريقة
الاستخلاص. اظهرت النتائج بأن التواجد الكلي لهذه المركبات كان بنسبة 10.4 ٪ و 13.2 ٪ طبقا للطريقة المباشرة وطريقة الاستخلاص
على التوالي. وقد سُجِلَت اعلى نسبة للتواجد خلال شهر ديسمبر 22.2 ٪. ومن ناحية التأثير الحراري على بقاء مركبات المضادات الحيوية
اظهرت النتائج ان الطبخ في درجة الغليان ابطلت فعاليى المركبات كليا عند اختبارها ضد البكتيريا المذكورة. وإجمالا ، نسبة تواجد بقايا
المضادات الحيوية في لحم الخراف في مدينة اربيل كانت مرتفعة وبقائها بصورتها الفعالة اختفى تماما عند طبخ هذه اللحوم.
المضادات الحيوية في لحوم الخراف اليافعة والبالغة في مدينة اربيل . وكذلك دراسة تأثير المعاملة الحرارية على بقاء هذه المركبات في
اللحم . ففي الفترة الزمنية ما بين تموز وكانون الأول 2018 ، تم جمع 280 عينة لحم من محلات القِصابة وحُللت مايكروبايولوجي ا للكشف
عن تواجد بقايا المضادات الحيوية في أوساط زرعية ملقحة مسبق ا ببكتيريا Bacillus subtilis من خلال الطريقة المباشرة وطريقة
الاستخلاص. اظهرت النتائج بأن التواجد الكلي لهذه المركبات كان بنسبة 10.4 ٪ و 13.2 ٪ طبقا للطريقة المباشرة وطريقة الاستخلاص
على التوالي. وقد سُجِلَت اعلى نسبة للتواجد خلال شهر ديسمبر 22.2 ٪. ومن ناحية التأثير الحراري على بقاء مركبات المضادات الحيوية
اظهرت النتائج ان الطبخ في درجة الغليان ابطلت فعاليى المركبات كليا عند اختبارها ضد البكتيريا المذكورة. وإجمالا ، نسبة تواجد بقايا
المضادات الحيوية في لحم الخراف في مدينة اربيل كانت مرتفعة وبقائها بصورتها الفعالة اختفى تماما عند طبخ هذه اللحوم.