Abstract
Aim: To evaluate the effect of beverages (Distilled water ,Artificial orange, Zamzam water, Natural orange, Cola, coffee, and Tea) on the color stability of the highly impact resin. Materials and methods: Total samples of this research were (48) samples of highly impact resin were prepared 30 * 20 * 1.5 mm (length, width and thickness). Six samples were immersed in each type of beverage. The last six sample (control) without any type of beverage (after control group and other beverage groups were evaluated after (3 hours, 9 hrs, 18 hrs, 36.5 hrs, and 73 hrs) immersion time intervals by using (CIE L* a* b* ) system. the results of this research were analyzed statistically by ANOVA and Duncan’s multiple range test. Results : There was no significant difference among beverages at immersion time intervals (3 hrs, 9 hrs, 18 hrs, and 73 hrs) except at (36.5 hrs) there was a significant difference, also the results showed that there was no significant difference among immersion time intervals for different types of bever-ages. Conclusions: among beverages coffee and tea showed unaccepted value of ΔE at all immersion time intervals except at (9 hrs) while cola showed an accepted values of ΔE except at (3 hrs) of immer-sion where ΔE value was unaccepted.
Keywords
color stability Beverage Highly impact resin
Abstract
الهدف: تقييم تأثير المشروبات (الماء المقطر ، البرتقال الاصطناعي ، ماء زمزم ، البرتقال الطبيعي ، الكولا ، القهوة ، والشاي) على استقرار لون الراتنج عالي التأثير. المواد والأساليب: تم إعداد (48) عينة من الراتنج عالي التأثير 30 * 20 * 1.5 مم (الطول والعرض والسماكة). تم غمر ست عينات في كل نوع من المشروبات. تم تقييم العينة الستة الأخيرة (التحكم) دون أي نوع من المشروبات (بعد المجموعة الضابطة ومجموعات المشروبات الأخرى بعد (3 ساعات ، 9 ساعات ، 18 ساعة ، 36.5 ساعة ، و 73 ساعة) فترات زمنية الغمر باستخدام (سي ل* أ* ب* ) النظام. تم تحليل نتائج هذا البحث إحصائيا من خلال اختبار النطاق المتعدد لأنوفا ودنكان. النتائج: لم يكن هناك فرق كبير بين المشروبات في فترات زمنية الغمر (3 ساعات ، 9 ساعات ، 18 ساعة ، و 73 ساعة) باستثناء (36.5 ساعة) كان هناك فرق كبير ، كما أظهرت النتائج أنه لم يكن هناك فرق كبير بين فترات زمنية الغمر لأنواع مختلفة من الأعمار. الاستنتاجات: بين المشروبات القهوة والشاي أظهرت قيمة غير مقبولة من أوشي في جميع فترات الغمر الوقت إلا في (9 ساعات) في حين أظهرت كولا القيم المقبولة من أوشي إلا في (3 ساعات) من إمير سيون حيث كانت قيمة أوشي غير مقبولة.
Keywords
استقرار اللون
الراتنج الاكريلي المقوى
المشروبات