Abstract
: Background: Oral health as a part of general health is affected by various, factors including oral hygiene, smoking, age, nutritional status, and socioeconomic status. This study aims to measure the impact of nutritional status on the prevalence and severity of some oral health variables (dental caries and gingival health conditions) to develop plans for future reduction and prevention of both diseases. Materials and methods: The sample included a total of 500 male students aged 15 years old who were randomly selected from secondary schools in Karbala City, Iraq. Dental caries, and gingival health condition were recorded. Anthropo-metric measurements include measurement of weight and height to determine the BMI =Body weight / (height)2 = BMI kg/m2 and using the CDC growth chart to determine the nutritional status. Data analysis were done by using one-way analysis of variance and Games-Howell post hoc test. Results: The prevalence of dental caries was (95.60%). Caries (DS) and missing teeth (MS) are more prevalent in the underweight group, whereas filling (FS) is more prev-alent in the normal-weight group. Caries-free percentages were higher in the group of risk of overweight (6.82%) compared with other nutritional groups. Meanwhile, the prevalence of gingivitis among the students was 100%, all students have had the moderate type of gingivitis (1.1–2). The highest mean of gingivitis belonged to the normal weight group (1.923) and there was a significant difference observed. Conclusion: In this study, dental caries experience was not significantly affected by nutritional status. Meanwhile, nutritional status had a significant impact on the gingival health condition which attracted attention to the importance of healthy nutrition concerning oral health and to develop of a good nutritional school program.
Keywords
BMI
dental caries
gingivitis
Nutritional Status
Abstract
الخلفية: تتأثر صحة الفم كجزء من الصحة العامة بالعديد من العوامل بما في ذلك نظافة الفم والتدخين والعمر والحالة التغذوية والاجتماعية والاقتصادية. تهدف هذه الدراسة إلى قياس تأثير الحالة التغذوية على بعض متغيرات صحة الفم بما في ذلك تسوس الأسنان والتهاب اللثة، وقياس مدى انتشار وشدة كل من تسوس الاسنان والتهاب اللثة من أجل وضع خطط للحد والوقاية في المستقبل من كلا المرضين. المواد وطرق العمل: شملت العينة 500 تلميذ يبلغون من العمر 15 سنة اختيروا عشوائيا من المدارس الثانوية في مدينة كربلاء. تم تسجيل تسوس الأسنان وفقًا للمعايير التي وصفتها منظمة الصحة العالمية. تم اتباع مؤشر اللثة لتسجيل حالة صحة اللثة. القياسات الأنثروبومترية متضمنة قياس الوزن والطول من أجل تحديد مؤشر كتلة الجسم وفقًا للمعادلة (منظمة الصحة العالمية، 2000): - وزن الجسم / (الطول) 2 = مؤشر كتلة الجسم كجم / م 2. وباستخدام مركز السيطرة على الأمراض، مخطط النمو لتقييم حالة الوزن لتحديد الحالة التغذوية. النتائج: بلغ معدل انتشار تسوس الأسنان في هذه الدراسة (95.60٪). كما كانت النسبة الخالية من التسوس في المجموعة المعرضة لخطر زيادة الوزن (6.82٪) أكثر من المجموعات الغذائية الأخرى. كان معدل انتشار التهاب اللثة بين الطلاب 100٪، وكان كل الطلاب مصابين بنوع متوسط من التهاب اللثة (1.1-2). اعلى معدل لالتهاب اللثة كان من مجموعة الوزن الطبيعي (1.923) وكان هناك فرق معنوي. الاستنتاج: كان هناك تأثير واضح وهام للحالة التغذوية على حالة صحة اللثة وهو ما يلفت الانتباه إلى أهمية التغذية الصحية للسعي إلى صحة الفم والتخطيط لبرنامج مدرسي غذائي جيد.