Abstract
Alcoholic extract of Pimpinella anisum fruit have been prepared at different concentration (10, 25, 50, 100, 200) mg/ ml.
The extract of plant tested in vitro against (7) bacterial given by disc diffusion method Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumonia. The result have been shown that the effect of extract at concentration of 200 mg/ml gave most inhibition zone on Pseudomonas aeruginosa (18) mm, and less than in case of Salmonella typhimurium (17) mm, Staphylococcus aureus (14) mm, Escherichia coli (13) mm, Klebsiella pneumonia (9) mm.
At concentration (100) mg/ml, the growth inhibition zone was (12) mm in case of Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (10) mm, and Escherichia coli (10)mm. At concentration 50 mg/ml inhibition zone was 9 mm for Staphylococcus aureus, Escherichia coli 10 mm, while for concentration of 25 and 10 mg/ml the inhibition zone was (8), (10) mm for Staphylococcus aureus growth respectively.
The extract of plant tested in vitro against (7) bacterial given by disc diffusion method Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumonia. The result have been shown that the effect of extract at concentration of 200 mg/ml gave most inhibition zone on Pseudomonas aeruginosa (18) mm, and less than in case of Salmonella typhimurium (17) mm, Staphylococcus aureus (14) mm, Escherichia coli (13) mm, Klebsiella pneumonia (9) mm.
At concentration (100) mg/ml, the growth inhibition zone was (12) mm in case of Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (10) mm, and Escherichia coli (10)mm. At concentration 50 mg/ml inhibition zone was 9 mm for Staphylococcus aureus, Escherichia coli 10 mm, while for concentration of 25 and 10 mg/ml the inhibition zone was (8), (10) mm for Staphylococcus aureus growth respectively.
Abstract
حضر المستخلص الكحولي لنبات الينسون بتراكيز مختلفة (200،100،10،25،50) ملغم/مل. تم اختبار المستخلص الكحولي لنبات الينسون لتثبيط النمو البكتيري لسبعة أجناس بكتيرية Escherichia coli , Staphylococcus aureus , Proteus vulgaris ,Listeria monocytogenes , Salmonella typhimurium ,Pseudomonas aeruginosa و Klebsiella pneumonia .
أظهرت النتائج تأثير المستخلص الكحولي بتركيز 200 مايكرو غرام/مل إذ بلغ قطر التثبيط (18) ملم لجرثومة الزوائف الزنجارية، (17) ملم لجرثومة السالمونيلا تيفيميوريم، (14) ملم لجرثومة المكورات الذهبية العنقودية، (13) ملم لجرثومة الايشيريشيا القولونية و(9) ملم لجرثومة الكلبسيلا نيمونيا. أما بتركيز 50 مايكرو غرام/ مل فقد بلغ قطر التثبيط (9) ملم للمكورات الذهبية العنقودية و(10)ملم للأيشيريشيا القولونية. أما بتركيز 25 و10 مايكرو غرام/ مل فقد بلغ قطر التثبيط لجرثومة للمكورات الذهبية العنقودية (8) و(10) ملم على التوالي.
أظهرت النتائج تأثير المستخلص الكحولي بتركيز 200 مايكرو غرام/مل إذ بلغ قطر التثبيط (18) ملم لجرثومة الزوائف الزنجارية، (17) ملم لجرثومة السالمونيلا تيفيميوريم، (14) ملم لجرثومة المكورات الذهبية العنقودية، (13) ملم لجرثومة الايشيريشيا القولونية و(9) ملم لجرثومة الكلبسيلا نيمونيا. أما بتركيز 50 مايكرو غرام/ مل فقد بلغ قطر التثبيط (9) ملم للمكورات الذهبية العنقودية و(10)ملم للأيشيريشيا القولونية. أما بتركيز 25 و10 مايكرو غرام/ مل فقد بلغ قطر التثبيط لجرثومة للمكورات الذهبية العنقودية (8) و(10) ملم على التوالي.