Abstract
The experiment was conducted in the poultry field of the Department of Animal Production - College of Agriculture - University of Kirkuk, where 112 laying hens were used, which extended from 2/1/2024 until 15/4/2024, including the preliminary period, which lasted 14 days. The birds were divided into (7) Treatments / 4 replicates / 4 birds, according to the following treatments: T1: It was the comparison group and free of additives, T2: 0.06 ml of clove oil/kg of feed was added to it, T3: The third treatment was added to 0.08 ml of clove oil/kg of feed, T4: Add 0.1 ml clove oil/kg feed, T5: Add 0.06 ml clove oil/kg + 0.05 zinc oxide. T6: Add 0.08 ml clove oil/kg feed + 0.05 zinc oxide, T7: Add 0.1 ml clove oil/kg feed + 0.05 zinc oxide. The results obtained from the experiment were: In the qualitative characteristics of eggs, it is observed that there are no significant differences (p ≤ 0.05) for most of the qualitative characteristics, including the thickness of the shell, the Yolk index, alone, the Albumin high. As for the percentage of weight of the yolk, a significant superiority of (p ≤ 0.05) is observed for all addition treatments over the control treatment. As for the percentage of weight of the shell, it is noted There are no significant differences (p ≤ 0.05), in all periods except the fifth period, where it is noted that the addition treatments are superior to the control treatment. As for the weight, it is noted that the relative Albumin weight is significantly lower, (p ≤ 0.05) in all addition treatments compared to the control treatment.
Keywords
clove oil
zinc oxide
egg quality characteri
Abstract
اجريت التجربة في حقل الطيور الداجنة التابع لقسم الانتاج الحيواني _ كلية الزارعة _ جامعة كركوك حيث استخدمت 112 طير دجاج بياض من نوع Lohmann Brown والتي امتدت من 2 / 1 / 2024 ولغاية 15 / 4 / 2024 من ضمنها الفترة التمهيدية والتي استمرت 14 يوماً, قسمت الطي ور الى) 7( معاملات لكل معاملة) 4( مكرارت ولكل مكرر) 4( طيور حيث كانت المعاملات كالتالي: T1 المعاملة الاولى : كانت معاملة سيطرة بدون اي اضافة, المعاملة الثانية T2: اضيف لها 06.0 مل زيت القرنفل/ كيلو غ ارم علف ,T3 المعاملة الثالثة اضيف لها 0.08 مل زيت القرنفل/ كيلو غ ارم علف ,T4 المعاملة ال اربعة اضيف لها0.1 مل زيت القرنفل/ كيلو غ ارم علف ,T5 المعاملة الخامسة اضيف لها 0.06 مل زيت القرنفل/ كيلو غ ارم علف + 0.05 اوكسيد الزنك ,T6 المعاملة السادسة: اضيف لها 0.08 مل زيت القرنفل/ كيلو غ ارم علف + 0.05 اوكسيد الزنك ,T7 المعاملة السابعة : اضيف لها 0.1 مل زيت القرنفل / كيلو غ ارم علف + 0.05 اوكسيد الزنك. وكانت النتائج التي تم الحصول عليها من التجربة : اذ يلاحظ في الصفات النوعية للبيض عدم وجود فروق معنوية 0.05 ≤P لغالبية الصفات النوعية منها سمك القشرة , دليل الصفار, وحده هو ,ارتفاع البياض اما نسبة وزن الصفار فيلاحظ تفوق معنوي 0.05 ≥P لجميع معاملات الاضافة على معاملة السيطرة, اما نسبة وزن القشرة فيلاحظ عدم وجود فروق معنوية 0.05 ≤P في جميع الفت ارت ما عدا الفترة الخامسة اذ يلاحظ تفوق معاملات الاضافة على معاملة السيطرة اما نسبة وزن البياض يلاحظ انخفاض وزن البياض النسبي معنوياً 005.
≥P في جميع معاملات الاضافة مقارنة مع معاملة السيطرة
≥P في جميع معاملات الاضافة مقارنة مع معاملة السيطرة
Keywords
زيت القرنفل
اوكسيد الزنك
الصفات النوعية ل