Abstract
A study was conducted on changes in phenolic compounds for seeded and parthenocarpy date palm fruit c.v. Hillawi during different growth stage ,The results showed that parthenocarpic fruits content of tannins was high in all stage except first stage of growth (at the eight week after pollination),tannins content 0.22% and 0.18% in parthenocarpic and seeded fruits respectively . were seeded fruit enter log phase of growth the tannin content percentage increased and reached maximum value Kimri stage of (0.22%) at 10th week after pollination , Then the tannin content decreases till it reached the lowest value at in Tamer stage (18th week after pollination) , As for ,parthenocarpic fruit there was appeared significantly at log phase of growth (10th week after pollination and reached maximum value at 13th weak after pollination for reach 0.44% ,then the tannin content declined rapidly and steady at 14th until 15th week after pollination ,then , decreased tannin content at entered it in Khalal stage and continue antil the Tamer stage (29th week after pollination to reach ,the lowest value o.19%.
As for polyphenol oxdase Enzyme (ppo) appeared activity at eight week after pollination in both seeded and parthenocarpic fruits and high significantly . Then ppo Enzyme gradually 13th week after pollination (end Kimri and began Khalal stage ) , at enter seeded fruits Khalal stage ppo activity increased to reached their maximum value at 14th week after pollination , Then ppo activity gradually decreased till the entered seeded fruits tamer stage . As for , parthenocapic fruit there was self action for seeded fruits in Enzyme activity beginning from 10th week after pollination because delay growth parthenocapic fruit
As for polyphenol oxdase Enzyme (ppo) appeared activity at eight week after pollination in both seeded and parthenocarpic fruits and high significantly . Then ppo Enzyme gradually 13th week after pollination (end Kimri and began Khalal stage ) , at enter seeded fruits Khalal stage ppo activity increased to reached their maximum value at 14th week after pollination , Then ppo activity gradually decreased till the entered seeded fruits tamer stage . As for , parthenocapic fruit there was self action for seeded fruits in Enzyme activity beginning from 10th week after pollination because delay growth parthenocapic fruit
Abstract
أجريت دراسة على التغيرات في المركبات الفينولية لثمرة نخيل التمر المصنفة والبارثينوكاربي. الحلاوي خلال مراحل النمو المختلفة أظهرت النتائج أن محتوى العفص في ثمار البارثينوكاربيك كان مرتفعا في جميع المراحل ماعدا المرحلة الأولى من النمو (في الأسبوع الثامن بعد التلقيح) حيث بلغ محتوى العفص 0.22% و 0.18% في ثمار البارثينوكاربيك والبذور على التوالي. عندما دخلت الثمار البذرية الطور اللوغاريتمي للنمو زادت نسبة محتوى التانين ووصلت إلى أعلى قيمة لمرحلة الكمري (0.22%) في الأسبوع العاشر بعد التلقيح،ثم انخفض محتوى التانين حتى وصل إلى أدنى قيمة له في مرحلة التامر (الأسبوع الثامن عشر بعد التلقيح) أما ثمار البارثينوكاربيك فقد ظهرت معنوياً في المرحلة اللوغاريتمية للنمو (الأسبوع العاشر بعد التلقيح وبلغت أعلى قيمة عند الضعف الثالث عشر بعد التلقيح). لتصل إلى 0.44% ثم ينخفض محتوى التانين بشكل سريع وثابت عند الأسبوع الرابع عشر حتى الخامس عشر بعد التلقيح ثم ينخفض دخل محتوى التانين في مرحلة الخلال ويستمر حتى مرحلة التامر (الاسبوع 29 بعد التلقيح ليصل الى اقل قيمة 19%).
أما بالنسبة لإنزيم البوليفينول أوكسداز (ppo) فقد ظهر نشاطه عند الأسبوع الثامن من التلقيح في كل من الثمار البذرية والتوالدية وبارتفاع معنوي. ثم إنزيم ppo تدريجيا في الأسبوع الثالث عشر بعد التلقيح (نهاية كيمري وبدء مرحلة الخلال)، وعند دخول الثمار مرحلة الخلال ارتفع نشاط ppo ليصل إلى أقصى قيمة له في الأسبوع الرابع عشر بعد التلقيح، ثم انخفض نشاط ppo تدريجيا حتى دخول الثمار المبذورة مرحلة تذمر. أما بالنسبة للثمار العذرية فقد كان هناك تأثير ذاتي للثمار المزروعة في النشاط الأنزيمي ابتداء من الأسبوع العاشر بعد التلقيح بسبب تأخير نمو الثمار البكرية
أما بالنسبة لإنزيم البوليفينول أوكسداز (ppo) فقد ظهر نشاطه عند الأسبوع الثامن من التلقيح في كل من الثمار البذرية والتوالدية وبارتفاع معنوي. ثم إنزيم ppo تدريجيا في الأسبوع الثالث عشر بعد التلقيح (نهاية كيمري وبدء مرحلة الخلال)، وعند دخول الثمار مرحلة الخلال ارتفع نشاط ppo ليصل إلى أقصى قيمة له في الأسبوع الرابع عشر بعد التلقيح، ثم انخفض نشاط ppo تدريجيا حتى دخول الثمار المبذورة مرحلة تذمر. أما بالنسبة للثمار العذرية فقد كان هناك تأثير ذاتي للثمار المزروعة في النشاط الأنزيمي ابتداء من الأسبوع العاشر بعد التلقيح بسبب تأخير نمو الثمار البكرية