Abstract
Temperature is one of the important climatic elements that affect the distribution and spread of plants, especially their growth and formation, as it affects the physiological and vital processes of the plant such as photosynthesis, respiration, and absorption of water and nutrients. These physiological processes vary in intensity and efficiency according to temperature, and each of these processes has three thermal limits: the minimum, the maximum, and the ideal limit. Therefore, any change above or below this temperature leads to a decrease in the speed of these processes and reaches the point of stopping and damaging the plant according to the deviation from the ideal temperature range for that process. Each crop has certain climatic requirements that must be met for its successful cultivation, especially temperature, as it plays the largest role in the cultivation of field crops, including wheat. The research addressed the climatic characteristics in the study area based on climate data for the period (1989-2019), and the extent of variation in temperature rates (optimum, maximum and minimum) during its five growth stages: germination, the beginning of branching, the vegetative growth stage, the flowering stage and the maturity stage, in addition to the existence of differences between the appropriate crop requirements for temperatures and comparing them with the temperature values existing in the study area. The research showed that the temperatures (optimum, maximum and minimum) for the wheat crop recorded a deficiency during some stages, while they were ideal for some other stages in the study area.
Keywords
Climatic Requirements
growth stages
Temperature
wheat yield
Abstract
تعد درجة الحرارة من العناصر المناخية المهمة التي تؤثر في توزيع وانتشار النباتات ولا سيما في نموها وتكوينها إذ إنها تؤثر في العمليات الفسيولوجية والحيوية للنبات كالتمثيل الضوئي والتنفس وامتصاص المياه والمواد الغذائية, ان هذه العمليات الفسيولوجية تتباين في شدتها وكفاءتها بحسب درجات الحرارة ولكل عملية من هذه العمليات ثلاث حدود حرارية هي الحد الأدنى والحد الأعلى والحد المثالي . لذلك فان أي تغير ارتفاعا او انخفاضا عن هذه الدرجة يؤدي إلى انخفاض سرعة حدوث هذه العمليات وتصل الى حد التوقف والأضرار بالنبات وفقا للانحراف عن المدى المثالي للحرارة لتلك العملية. ان كل محصول زراعي له متطلبات مناخية معينة ينبغي توفرها لنجاح زراعته وخاصة درجة الحرارة ،اذ يكون لها الدور الاكبر في زراعة المحاصيل الحقلية ومنها محصول القمح ، وقد تناول البحث الخصائص المناخية في منطقة الدراسة بالاعتماد على البيانات المناخية للفترة (1989- 2019),ومدى تباين معدلات درجات الحرارة (المثلى والعظمى والصغرى) خلال مراحل نموه الخمسة الانبات ومرحلة بدء التفرعات ومرحلة النمو الخضري ومرحلة التزهير و مرحلة النضج ,فضلا عن وجود اختلافات بين متطلبات المحصول الملائمة من درجات الحرارة ومقارنتها بقيم درجات الحرارة الموجودة في منطقة الدراسة . وقد اظهر البحث ان درجات الحرارة (المثلى والعظمى والصغرى) لمحصول القمح سجلت نقصا خلال بعض المراحل وبينما كانت مثالية بالنسبة لبعض المراحل الاخرى في منطقة الدراسة.
Keywords
درجات الحرارة، محصول القمح، المتطلبات المناخية، مراحل النمو