Abstract
The study was conducted in the Care and Storage Laboratory of the Department of Horticulture and Landscape Design, College of Agriculture, to investigate the effect of ozone fumigation on the storage capacity of three date palm cultivars: Barhi, Khadrawi, and Habsi. The fruits were treated with ozone gas emitted from an ozone generator at a concentration of 5 ppm for durations of (0, 2, and 4) hours. The fruits were then packed in polyethylene bags with three replicates per sample. The experiment was designed using a Completely Randomized Design (CRD), and means were compared using the LSD test at a significance level of 0.05. The results showed that the Habsi cultivar recorded the lowest infection rate, the lowest weight loss percentage, and the highest total soluble solids (TSS) percentage (7.00%, 0.174%, and 76.10%, respectively). The results also indicated that treating fruits with ozone for 4 hours was superior in reducing infection rates, minimizing weight loss, and maintaining the TSS percentage, which were (1.56%, 0.129%, and 75.64%, respectively). Additionally, the results revealed that infection rates, weight loss percentages, and TSS percentages increased with prolonged storage duration.
Keywords
Fruit decay
Habsi
Storage of dates
Total soluble solids percentage
Abstract
اجريت الدراسة في مختبر العناية والخزن التابع الى كلية الزراعة قسم البستنة وهندسة الحدائق، بهدف دراسة تأثير التبخير بالاوزون في القابلية الخزنيه لثلاثة اصناف من التمور، هي البرحي والخضراوي والحابسي. عوملت الثمار قبل تخزينها بغاز الاوزون المنبعث من مولد الاوزون بتركيز 5 جزء بالمليون وبالمدد الزمنية (0 و 2 و 4) ساعة، ثم تم تعبئة الثمار بأكياس من البولي اثيلين بواقع ثلاث مكررات لكل عينة. صممت التجربة باستخدام التصميم العشوائي CRD وجرت مقارنة المتوسطات بواسطة اختبار LSD عند مستوى احتمال0.05. وبينت النتائج بان صنف حابسي سجل اقل نسبة اصابة واقل نسبة بالفقد بالوزن واعلى نسبة من المواد الصلبة الذائبة الكلية (7.00 و0.174 و76.10%) على التوالي وبينت النتائج ان معاملة الثمار بالأوزون لمدة 4 ساعة تفوقت في خفض نسبة الاصابة ونسبة الفقد بالوزن والحفاظ على نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية وبلغت (1.56 و0.129 و75.64%) على التوالي، كما اوضحت النتائج بان نسبة الاصابة ونسبة الفقد بالوزن و نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية تزداد بزيادة مدة الخزن.
Keywords
الحابسي، تعفن الثمار، تخزين التمور نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية