Abstract
Carried out, Elmundo, Arizona) outside the body, the sterilization results showed the superiority of the Mundo variety by giving it the lowest percentage of contamination. The study was conducted in the Plant Tissue Culture Laboratory of the Department of Horticulture and Landscape Engineering - College of Agriculture - Anbar University, for the period from June-2022 to September-2022 with the aim of studying the effect of Salt stress in the growth characteristics of three potato cultivars, namely (Burren), amounted to 13.33%. The Burren cultivar excelled by giving it the highest response percentage of 16.67%. of NaCl salt, which is (0, 8, 10, and 12) ds for a month. The results showed a significant effect of NaCl salt on the vegetative growth characteristics of plants by increasing the salt concentration, as there was a significant reduction in the lengths and number of vegetative branches, their fresh and dry weights, and the number of nodes and leaves. It was also observed that there was a significant effect of the cultivars, as the Arizona cultivar recorded the highest average number and length of branches with a value of (2.800 cm and 3.275 branches explants-1), respectively, while the Elmundo cultivar recorded the highest average number of nodes and leaves with a value of (7.12 nodes explants-1 and 10.83 leaves explants-1), while the Burren variety gave the highest mean of fresh and dry weight with a value of (0.0947 and 0.00975 gm), respectively.
Keywords
growth
in vitro
Potato
Salt stress
Abstract
نفذت الدراسة في مختبر زراعة الأنسجة النباتية التابع لقسم البستنة وهندسة الحدائق - كلية الزراعة - جامعة الانبار، للفترة من حزيران- 2022 الى أيلول- 2022 بهدف دراسة تأثير الاجهاد الملحي في صفات النمو لثلاثة اصناف من البطاطا وهي (Burren، Elmundo، Arizona) خارج الجسم الحي، أظهرت نتائج التعقيم تفوق الصنف الموندو بإعطائه اقل نسبة للتلوث بلغت 13.33%. وتفوق الصنف بورين بإعطائه اعلى نسبة مئوية للاستجابة بلغت 16.67%. اما بالنسبة لتجربة الملوحة استعمل وسط MS مزود بتراكيز مختلفة من ملح NaCl وهي (0، 8، 10 و12) ديسي سيمينز تم اضافتها الى الوسط الغذائي MS لمدة شهر، أظهرت النتائج وجود تأثير معنوي لملح NaCl في صفات النمو الخضري للنبيتات بزيادة تركيز الملح إذ حصل اختزال معنوي في اطوال الافرع الخضرية وعددها واوزانها الطرية والجافة وعدد العقد والأوراق، كما لوحظ وجود تأثير معنوي للأصناف إذ سجل الصنف Arizona اعلى متوسط لطول الافرع واعدادها بقيمة بلغت (2.800 سم و3.275 فرع نبات-1) بالتتابع بينما سجل الصنف Elmundo اعلى متوسط لعدد العقد والأوراق بقيمة بلغت (7.12 عقدة نبات-1 و10.83 ورقة نبات-(1 في حين اعطى الصنف Burren اعلى متوسط للوزن الطري والجاف بقيمة بلغت (0.0947 و0.00975 غم) بالتتابع.
Keywords
الاجهاد الملحي، نمو، البطاطا، خارج الجسم الحي