Abstract
Three growth phases of E. coli O157:H7 were identified, i.e. exponential (0 -8 hours), late exponential (8-16 hours) and stationary phase (16-24 hours). The morphology of bacteria treated by basil oil were observed under Scanning Electron Microscopy (SEM). The morphology of normal cells is tightly packed and smooth at the outer surface. Morphological alterations of E. coli O157:H7 are shown after treatment with 0.25 mg/ml and 0.5 mg/ml basil oil during exponential, late exponential and stationary phase, respectively. Some treated cells were irregular in shape, deformed, seen like shrunken cells and obviously damaged by basil oil as compared to untreated cells, while most cells were morphologically normal. All of cells were not able to growth on medium, these observations support that basil oil killed E. coli O157:H7 primarily by mechanism(s) other than lysis of cells.
Abstract
حددت ثلاثة أطوار نمو لـE.coli O157:H7: الطور الأسي (0-8) ساعة، الطور الأسي المتأخر (8-16) ساعة وطور النمو الثابت (16- 24) ساعة. تم ملاحظة الطرز المظهرية للبكتريا المعاملة بزيت نبات الريحان تحت المجهر الإلكتروني الماسح. الخلايا البكتيرية الطبيعية ذات شكل منتظم وذات سطح خارجي منتظم ناعم. شوهدت تغيرات مظهرية في الخلايا البكتيرية المعاملة بزيت الريحان بتركيز 0.25 ملغم/ مل و0.5 ملغم/ مل في الطور الأسي، الطور الأسي المتأخر وطور النمو الثابت. بعض الخلايا المعاملة كانت غير منتظمة الشكل، فاقدة للشكل الطبيعي، منكمشة حيث أنها تضررت بفعل زيت الريحان عند مقارنتها بالخلايا الغير معاملة بالزيت، في حين كانت معظم الخلايا طبيعية الشكل. كل الخلايا المعاملة لم تكن قادرة على النمو على الوسط الزراعي، المشاهدات تؤكد أن زيت الريحان يقتل خلايا E.coli O157:H7 وهذه بميكانيكية غير تحلل الخلايا البكتيرية.