Abstract
This study was aimed to compare sanitary conditions by detection of hygiene statue of the
chicken breast meat taken from license and unlicensed slaughterhouses. Different
microbiological indicators were measured to determine some traits of the local fresh chicken
breast meat during different storage periods under refrigeration and freezing temperature. All
tests were made in the post-graduate laboratories of Animal Sciences Department, College of
Agricultural sciences, University of Sulaimani. The microbial content of breast meat in this study
showed that the TPC was increased from 3.63×104 to 8.56×104 CFU/gm meat and from 4.13×103
to 9.33×103 CFU/gm meat for both unlicensed and license slaughterhouses respectively, that
stored at fridge temperature. In freezing storage, total bacterial count was fluctuated in all
samples of breast meats during 90 days of storage. The coliform bacteria count in breast meat for
unlicensed slaughterhouse were increased from 7.65×103 to 1.14×104 CFU/gm meat and were
significant differences (P≤0.05) in all storage periods at refrigeration temperature were found. At
freezing temperature, coliform have found only in 0 and 15 days of storage for both unlicensed
and licensed. For psychrotrophic bacteria, the count have increased after 6 days of refrigerated
storage for both unlicensed and licensed slaughterhouses samples and significant differences
were obtained in most storage periods, whereas the count have fluctuated after 90 days of
freezing storage. In generally, the results microbial indicators were within the standard limits of
permission, Coliform bacteria count revealed that the number was higher than the acceptable
count (more than 103 CFU/gm meat) in case of unlicensed samples.
chicken breast meat taken from license and unlicensed slaughterhouses. Different
microbiological indicators were measured to determine some traits of the local fresh chicken
breast meat during different storage periods under refrigeration and freezing temperature. All
tests were made in the post-graduate laboratories of Animal Sciences Department, College of
Agricultural sciences, University of Sulaimani. The microbial content of breast meat in this study
showed that the TPC was increased from 3.63×104 to 8.56×104 CFU/gm meat and from 4.13×103
to 9.33×103 CFU/gm meat for both unlicensed and license slaughterhouses respectively, that
stored at fridge temperature. In freezing storage, total bacterial count was fluctuated in all
samples of breast meats during 90 days of storage. The coliform bacteria count in breast meat for
unlicensed slaughterhouse were increased from 7.65×103 to 1.14×104 CFU/gm meat and were
significant differences (P≤0.05) in all storage periods at refrigeration temperature were found. At
freezing temperature, coliform have found only in 0 and 15 days of storage for both unlicensed
and licensed. For psychrotrophic bacteria, the count have increased after 6 days of refrigerated
storage for both unlicensed and licensed slaughterhouses samples and significant differences
were obtained in most storage periods, whereas the count have fluctuated after 90 days of
freezing storage. In generally, the results microbial indicators were within the standard limits of
permission, Coliform bacteria count revealed that the number was higher than the acceptable
count (more than 103 CFU/gm meat) in case of unlicensed samples.
Keywords
Freezing
Licensed
Unlicensed
Abstract
ھدفت ھذه الدراسة إلى التقییم المایكروبایولوجي للحم صدر الدجاج المأخوذ من المجازر المرخصة وغیر المرخصة. تم قیاس
مؤشرات میكروبیولوجیة مختلفة لتحدید بعض سمات لحوم صدر الدجاج الطازجة المحلیة خلال فترات التخزین المختلفة تحت
درجة حرارة التبرید والتجمید. أجریت جمیع الاختبارات في مختبر الدراسات العلیا في قسم علوم الحیوان، كلیة العلوم
الزراعیة، جامعة السلیمانیة. أظھر المحتوى المیكروبي للحم الصدر في ھذه الدراسة أن العد الكلي المیكروبي قد زاد في اللحم
٣١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ × ٣١٠ إلى ٩.٣٣ × ٤١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم ومن ٤.١٣ × ٤١٠ إلى ٨.٥٦ × ٣.٦٣
غم لحم لكل من المجازر المرخصة وغیر المرخصة على التوالي ، في درجة حرارة الثلاجة. في التخزین بالتجمید، تذبذب
إجمالي العد البكتیري في جمیع عینات الصدر خلال ٩٠ یومًا من التخزین. ازداد عد بكتریا القولون في لحم الصدر من
٤١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم لحم. وكانت ھناك فروقات معنویة × ٣١٠ إلى ١.١٤ × المجازرغیر المرخصة من ٧.٦٥
في جمیع فترات التخزین عند درجة حرارة التبرید. عند درجة حرارة التجمید ، لم یتم كشف بكتریا القولون سوى (P≤0.05)
بعد ١٥ یوم من التخزین لكل من غیر المرخص والمرخص. بالنسبة للبكتیریا المحبة للبرودة ، ازداد العد بعد ٦ أیام من التخزین
المبرد لكل من عینات الصدر من المجازر غیر المرخصة والمرخصة وكانت ھناك فروق معنویة في معظم فترات التخزین ،
في حین تذبذب العد بعد ٩٠ یومًا من التخزین بالتجمیدد. بشكل عام ، كانت نتائج المؤشرات المیكروبیة ضمن الحدود القیاسیة
المسموحة ، ام البكتیریا القولونیة فأن العد كان أعلى من الحد المقبول (أكثر من ٣١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم لحم) في حالة
عینات اللحوم غیر المرخصة
مؤشرات میكروبیولوجیة مختلفة لتحدید بعض سمات لحوم صدر الدجاج الطازجة المحلیة خلال فترات التخزین المختلفة تحت
درجة حرارة التبرید والتجمید. أجریت جمیع الاختبارات في مختبر الدراسات العلیا في قسم علوم الحیوان، كلیة العلوم
الزراعیة، جامعة السلیمانیة. أظھر المحتوى المیكروبي للحم الصدر في ھذه الدراسة أن العد الكلي المیكروبي قد زاد في اللحم
٣١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ × ٣١٠ إلى ٩.٣٣ × ٤١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم ومن ٤.١٣ × ٤١٠ إلى ٨.٥٦ × ٣.٦٣
غم لحم لكل من المجازر المرخصة وغیر المرخصة على التوالي ، في درجة حرارة الثلاجة. في التخزین بالتجمید، تذبذب
إجمالي العد البكتیري في جمیع عینات الصدر خلال ٩٠ یومًا من التخزین. ازداد عد بكتریا القولون في لحم الصدر من
٤١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم لحم. وكانت ھناك فروقات معنویة × ٣١٠ إلى ١.١٤ × المجازرغیر المرخصة من ٧.٦٥
في جمیع فترات التخزین عند درجة حرارة التبرید. عند درجة حرارة التجمید ، لم یتم كشف بكتریا القولون سوى (P≤0.05)
بعد ١٥ یوم من التخزین لكل من غیر المرخص والمرخص. بالنسبة للبكتیریا المحبة للبرودة ، ازداد العد بعد ٦ أیام من التخزین
المبرد لكل من عینات الصدر من المجازر غیر المرخصة والمرخصة وكانت ھناك فروق معنویة في معظم فترات التخزین ،
في حین تذبذب العد بعد ٩٠ یومًا من التخزین بالتجمیدد. بشكل عام ، كانت نتائج المؤشرات المیكروبیة ضمن الحدود القیاسیة
المسموحة ، ام البكتیریا القولونیة فأن العد كان أعلى من الحد المقبول (أكثر من ٣١٠ وحدة تكوین المستعمرة/ غم لحم) في حالة
عینات اللحوم غیر المرخصة