Abstract
Neutron Activation Analysis (NAA) method was used to determine some of the most important components in chicken bones (Na, Ca and P) The isotopic neutron source (Am241-Be) was used to irradiate samples of poultry bones with six weeks aged and (4 gm) weight for (1000 sec). When measured the concentration of the above elements find that keeping the natural ratio of calcium to phosphorus concentration with a specific percentage of sodium is very important in giving the best increase in weight and that its disruption specially in the growth stage leads to decrease in the efficiency of metabolism and weight loss, as well as measuring the radioactivity resulting from the isotopes that make up the models.
Keywords
and Poultry
bones
Mineral
Neutron Activation Analysis
Abstract
استخدمت طريقة التحليل بالتنشيط النيوتروني (NAA) Neutron Activation Analyzing لتحديد بعض أهم مكونات عظام الدجاج (P وCa وNa). أستخدم المصدر النيوتروني النظائري (Am241-Be) في عملية تشعيع نماذج عظام دواجن بعمر ستة أسابيع وبوزن (4 غرام) ولمدة (1000 ثانية). قيست تراكيز العناصر المذكورة اعلاه وقد وجد ان المحافظة على النسبة الطبيعية لتركيز الكالسيوم الى الفسفور بوجود نسبة محددة للصوديوم ذات اهمية بالغة في اعطاء أفضل زيادة وزنية وان اختلالها خاصة في طور النمو يؤدي الى انخفاض كفاءة التمثيل الغذائي ونقصان الوزن وكذلك قيس النشاط الاشعاعي الناتج عن النظائر المكونة للنماذج.
Keywords
التحليل بالتنشيط النيوتروني، معادن، عظام، ودواجن