Abstract
Duo to the increased demand of bottled water in Iraq there has been a growing concern about the microbial quality of these products.
Thirty five different bottled water products (20 L) collected randomly from Baghdad local markets were examined for the bacterial indicators (coliform group and streptococcus spp)using Most Probable Number Method.
Products were also analyzed for coli phages as an indicator of enteroviruses and faecal pollution ,two procedures were applied , the first is Two-Step Enrichment Method and the second is Single Agar Layer Method .
The result show nine products gave a positive for bacterial indicator and coli phages detected in three products among these two products show a negative result for bacterial indicator such products can have an impact on the health of consumers.
The coli phages have been suggested as potential indicators of the presence of enteric viruses and faecal pollution in bottled water.
Thirty five different bottled water products (20 L) collected randomly from Baghdad local markets were examined for the bacterial indicators (coliform group and streptococcus spp)using Most Probable Number Method.
Products were also analyzed for coli phages as an indicator of enteroviruses and faecal pollution ,two procedures were applied , the first is Two-Step Enrichment Method and the second is Single Agar Layer Method .
The result show nine products gave a positive for bacterial indicator and coli phages detected in three products among these two products show a negative result for bacterial indicator such products can have an impact on the health of consumers.
The coli phages have been suggested as potential indicators of the presence of enteric viruses and faecal pollution in bottled water.
Abstract
بسبب زيادة الطلب على المياه المعبأة في العراق ازداد الاهتمام والتركيز حول المحتوى الميكروبي لهذه المياه، تم فحص خمسة وثلاثون منتج مختلف من المياه المعبأة سعة عشرون لتر سحبت بصورة عشوائية من الأسواق المحلية لمدينة بغداد للتحري عن بكتريا دلائل التلوث الميكروبي (البكتريا القولونية والبكتريا المسبحية) باستخدام طريقة العد الأكثر احتمالية (Most Probable Number) وقد تم تحليل جميع منتجات المياه للتحري عن عاثيات الكولي فاج كدلائل للفيروسات المعوية والتلوث ألبرازي باستخدام طريقتين الأولى طريقة الاغناء بخطوتين (Two-Step Enrichment Method) والثانية طريقة طبقة الاكار الأحادية (Single Agar Layer Method).
بينت النتائج احتواء تسعة نماذج من منتجات هذه المياه على بكتريا دلائل التلوث الميكروبي وتم تعيين عاثيات الكولي فاج في ثلاثة من هذه المنتجات أظهر اثنين منها خلوهما من بكتريا دلائل التلوث الميكروبي إن مثل هذه المنتجات تشكل خطورة على صحة المستهلك.
بينت النتائج احتواء تسعة نماذج من منتجات هذه المياه على بكتريا دلائل التلوث الميكروبي وتم تعيين عاثيات الكولي فاج في ثلاثة من هذه المنتجات أظهر اثنين منها خلوهما من بكتريا دلائل التلوث الميكروبي إن مثل هذه المنتجات تشكل خطورة على صحة المستهلك.