Abstract
To assess the risk of Salmonella contamination in animal origin food, feed and local poultry farms. A total of 2248 samples were collected from local markets and fields which conducted for bacteriological and serological tests to diagnosis of Salmonella and sent to national center of Salmonella to ensure the diagnosis and identified the Salmonella species. The results showed isolation of 16 species of Salmonella from 53 positive samples for 214 samples of poultry meats and products at percent 24.76% and isolation of 3 species of Salmonella from 7 positive samples in 118 beef meat products at percent of 7.52% and isolation of one species of Salmonella from 3 positive samples in 260 samples of milk and products at percent of 1.67%. Imported table eggs showed free from contamination with Salmonella in 1519 samples were taken from local market. The prevalence of Salmonella in 118 of animal feeds represents an average 15.25%.
In local poultry farms the prevalence of Salmonella was 10.52% and 2 S. Serotypes isolated from19 samples from farm ground media. This survey was confirmed that food from animal origin, feed, and local poultry farms were highly contaminated with food borne Salmonella. Which represent most risk to public health in Iraq.
In local poultry farms the prevalence of Salmonella was 10.52% and 2 S. Serotypes isolated from19 samples from farm ground media. This survey was confirmed that food from animal origin, feed, and local poultry farms were highly contaminated with food borne Salmonella. Which represent most risk to public health in Iraq.
Abstract
أجري هذا البحث للتحري عن تواجد بكتريا السالمونيلا في أغذية الإنتاج الحيواني المتداولة في أسواق بغداد والأعلاف المستوردة وحقول دجاج اللحم المحلية، وتم جمع 2248 أنموذجا من الأغذية المختلفة وأجريت الاختبارات البكتريولوجية والسيرولوجية لتشخيص بكتريا السالمونيلا، وأرسلت السالمونيلا المعزولة إلى مركز السالمونيلا الوطني– بوزارة الصحة لتأكيد التشخيص وتثبيت أنواع السالمونيلا المختلفة، وقد أظهرت النتائج عزل 16 نوعاً من بكتريا السالمونيلا من 53 أنموذجا موجب من 214 نموذج من لحم الدجاج ومنتجاته و بنسبة 24.76% وتم عزل 3 أنواع من السالمونيلا من 7 نماذج موجبة من مجموع 95 أنموذجا من لحم البقر ومنتجاته وبنسبة 7.52%، وعزل نوع واحد من 3 نماذج موجبة من مجموع 260 نموذج من الحليب ومنتجاته وبنسبة 1.15% ولم يتم عزل السالمونيلا من 1519 نموذج من بيض المائدة المستورد, وفي الأعلاف المستوردة تم تشخيص 18 نموذج موجب من 118 نموذج و بنسبة 15.25% و عزل 7 عزلات لبكتريا السالمونيلا ومن نماذج فرشة حقول دجاج اللحم المحلية تم تشخيص أنموذجين موجبين من 19 أنموذجا وبنسبة 10.52% وعزل عزلتين، وأظهرت هذه الدراسة وجود السالمونيلا في أغذية الإنتاج الحيواني والأعلاف المستوردة وحقول دجاج اللحم المحلي مما يؤكد وجود مخاطر تهدد الصحة العامة والصحة الحيوانية نتيجة استهلاك الأغذية الملوثة واستخدام الأعلاف الملوثة في حقول تربية الدجاج.