Abstract
Field experiment was conducted at one of the private agricultural field private of Al-Jazira – Al-Boasaaf area, west of Ramadi, in loamy soil texture to investigate the role of A. chrococcum and G.mossae biofertilizer, as single addition or in combination with NPK (chemical fertilizers) to increase the availability of concentrations of nutrients in the soil and the absorbed amount in potato tuber CV. Burren. The result showed that the bio-fertilizer A. chrococcum, G.mossae and NPK as individual addition led to a significant increases of the nutrients average concentrations in both soil and plant. The three factor interaction between A. chrococcum,G.mossae, A. chrococcum and chemical fertilizes achieved the highest concentration in increasing of nutrients ( N, P, K, Fe and Zn) in the soil and potato tuber compared with all other study factor, comparing to the complete(100%) of fertilizer recommendation by ( 78.67, 33.67, 260, 14.18 and 1.23) mg kg-1except of the Zn elements which approached to the maximum value in 75% level of fertilizer recommendation used. The amount of absorbed nutrients in potato tubers reached to a highest rate when 75% level of fertilizer recommendation which, was used by CX ( 128.5, 35.99, 236.97, 0.983 and 0.246) kg ha-1, respectively.
Keywords
A. chrococcum
biofertilizer
G. mossae
Potatoes
Recommended fertilizer
Abstract
نفذت تجربة حقلية في أحد الحقول الزراعية الخاصة في منطقة الجزيرة - البوعساف غرب مدينة الرمادي في تربة مزيجة غرينية لدراسة دور التلقيح A .chrococcum و G. mossae عند إضافتهما بصورة منفردة أو مجتمعة أو بالتداخل مع الأسمدة الكيميائية NPK في زيادة تركيز العناصر الغذائية في التربة والكمية الممتصة منها في درنات البطاطا صنف Burren. أظهرت النتائج بأن السماد الحيوي A .chrococcum و G. mossae وومستويات التسميد المعدني كلاً على انفراد أدى الى زيادة معنوية في متوسط تركيز العناصر الغذائية في التربة ومحتواها في درنات البطاطا قياسا بمعاملة المقارنة. كما أعطت التداخلات الثنائية بين عوامل الدراسة أيضا زيادة في متوسط تركيز العناصر الغذائية في التربة والكمية الممتصة في الدرنات. كذلك حقق التداخل الثلاثي بين التلقيح الحيوي A. chrococcum و G. mossae والتسميد المعدني أعلى متوسط لتركيز العناصر الغذائية (N و P و K و Fe و Zn) في التربة ومحتوى الدرنات من تلك العناصر ولجميع معاملات الدراسة قياسا بالتداخلات الأخرى والمعاملات المنفردة ومعاملة المقارنة فكان أعلى متوسط لتركيز العناصر الغذائية في التربة عند مستوى 100% من قيمة التوصية السمادية إذ بلغ (78.67 و 35.67 و 260.0 و 14.18 و 1.23) ملغم كغم-1ما عدا الزنك الذي بلغ أقصاه عند مستوى 75% من قيمة التوصية أما أعلى متوسط للكمية الممتصة من العناصر الغذائية في الدرنات فكان عند مستوى 75% من قيمة التوصية أذ بلغ (128.51 و 35.99 و 236.97 و 0.983 و 0.246) كغم هـ-1حسب الترتيب.
Keywords
اسمدة حيوية، توصية سمادية، بطاطا، A. chrococcum ،G. mossae